KONSTITUISANA GRADSKA SKUPŠTINA – ČEDOMIR JANJIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA

Zajedno ćemo se boriti za bolji Zrenjanin

Potvrđivanjem mandata odbornika i polaganjem svečane zakletve u petak, 21 avgusta, formirana je Skupština grada na Begeju. Za predsednika je izabran Čedomir Janjić, kome je stupanjem na novu dužnost prestala funkcija gradonačelnika. Izabran je na predlog 56 odbornika, tajnim glasanjem, većinom glasova, kao jedini kandidat.
Za sekretara Skupštine odbornici su imenovali Svetlanu Grujić, diplomiranu pravnicu, koja je u prethodnom sazivu obavljala funkciju zamenika sekretara Skupštine.
Sednica je, zbog epidemioloških mera, umesto u baroknoj sali, održana u sali Kulturnog centra.

TEŠKE I LAKŠE ODLUKE
Kako je Statutom predviđeno, na početku je sednicom predsedavao najstariji odbornik Slavko Šućurović (PUPS), a pomagala su mu dva najmlađa odbornika – Dubravka Kralj i Zoran Šemić (SPS)
Prva tačka Dnevnog reda bila je izveštaj Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima, a zatim su, javnim glasanjem, izabrana tri člana Verifikacionog odbora: Radmila Marković Maćešić, predsednik, Boris Gladić i Mirjana Grujić, članovi.
Novi predsednik Skupštine Čedomir Janjić je, obraćajući se odbornicima, zahvalio na podršci i rekao da je za njega velika čast što je izabran i postavljen na ovu funkciju.
– Siguran sam da ćemo dobro sarađivati i da ćemo donositi i teške odluke, a moram se zahvaliti i mom prethodniku Oliveru Mitroviću, koji je protekle četiri godine sjajno vodio Skupštinu. Mislim da smo neke odluke donosili brzo, u 24 časa, pre svega u interesu investitora, tako da nije ni čudno što je Zrenjanin jedan od najinteresantnijih gradova za investiranje, a nije čudo ni to što mnoge kompanije dolaze u naše industrijske zone, niti to što naša administracija radi veoma brzo i zato što je Skupština grada radila veoma efikasno. Potrudiću se da ta brzina i efiksanost u radu ostanu, da, naravno, o svim teškim i manje teškim temama razgovaramo u parlamentu, što je bio slučaj i u prethodnom periodu, ali i da naš Zrenjanin zaista bude grad za našu decu – rekao je Janjić koji je potom preuzeo vođenje sednice.
Planirani dnevni red je izmenjen, glasanjem odborničke većine skinute su tačke 6, 8, 9 i 10 koje su se odnosile na izbor zamenika predsednika Skupštine grada, predsednika i članova Komisije za mandatna pitanja, izbor predsednika i članova Komisije za personalna pitanja, kao i tačka izbor predsednika i članova Komisije za propise.

STARI I NOVI ODBORNICI
Pojedini odbornici starog, ali i novog saziva preneli su svoja mišljenja i ideje kojima će se voditi u narednom periodu.
Ljuba Travica (SNS) bila je na funkciji zamenika predsdnika Skupštine, i kako kaže, odgovoran posao čeka i odbornike novog saziva.
– Očekujem da radimo u atmosferi dijaloga i kompromisa u interesu naših građana. U prethodnom mandatu donosili smo važne odluke, koje su rezultirale ulaganjima u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport. To su činjenice, a rezultati su vidljivi. Sve ovo je bilo moguće zahvaljujući dobroj saradnji Skupštine, njenih službi i izvršne vlasti. Čast je biti i u ovom sazivu lokalnog parlamenta. Verujem da će Zrenjanin nastaviti da raste i da se razvija i da ćemo uspeti da završimo započete poslove i ozbiljno krenemo u realizaciju novih planiranih projekata – ističe Ljuba Travica.
Nenad Dajić (SNS), prvi put će sesti u odborničku klupu i za njega je ovo sasvim novo iskustvo. Smatra da će skupštinska većina i u ovom sazivu nastaviti da radi u interesu građana kako bi Zrenjanin napravili još boljim mestom za život.
– Za mene lično, kao nekome kome je ovo prvi mandat, zaista je velika čast, ali svakako i odgovornost biti u odborničkoj klupi, tako da ću, trudom i radom, dati sve od sebe da ne izneverim poverenje koje mi je ukazano – rekao je Nenad Dajić.


Aleksandar Marton (LSV) će se zalagati da se u parlamentu ne ćuti o problemima koji muče građane.
– Rano je još govoriti o radu novog saziva Skupštine. Prioritet svih odbornika i političkih grupacija mora biti jačanje institucije Skupštine. Ona je poslednjih godina izgubila na snazi. Odbornici moraju pokazati znatno veći stepen aktivizma u cilju rešavanja brojnih problema građana. Skupština mora biti mesto u kom se kreira politički konsenzus bitan za razvoj grada – objasnio je Aleksandar Marton.
Kristina Ćirišan (SNS) se ranije nije bavila politikom. Nada se da će joj kolege odbornici u svakom trenutku pomoći, pre svega savetima, i da će za nju ovo biti jedno korisno i važno iskustvo.
Marko Miškeljin (SNS) je još jedno novo ime na listi, a Zrenjanincima je poznat kao član Kancelarije za mlade. Kako je rekao, drago mu je što će imati priliku da zastupa interese naših sugrađana, posebno omladine.
– U narednom periodu očekuje nas puno posla i rešavanje nekih gorućih pitanja, ali verujem da će se kombinacija novih mladih snaga sa iskustvom starijih kolega pokazati kao dobitna, kako bi naš grad nastavio putem uspeha – veruje Miškeljin.
Njegova stranačka koleginica Lepa Željski Arambašić, koja ima političkog iskustva i koja je bila koordinatorka Ženske odborničke mreže u prethodnom sazivu, smatra da je pred odbornicima odgovoran zadatak da završe sve ono što su u prethodnom periodu započeli. Posebno zadovoljstvo joj pričinjava činjenica što su ispoštovane kvote i što žena u lokalnoj skupštini ima još više.

  • SAZIV
    Skupštinu grada Zrenjanina čini 67 odbornika. Pored SNS-a koji ima 42, u skupštinskim klupama su i SPS-JS sa 11 odbornika, Pokret „Metla” sa 5, Vojvođanski front 4 odbornika, SVM sa 3 i Suverenisti koji imaju 2 zastupnika.

  • SVAKO GRAĐANSKO NEZADOVOLjSTVO UNEĆEMO U SKUPŠTINU
    Pokret „Metla” smatra da lokalna izvršna vlast i Skupština imaju dovoljno snažne mehanizme kojima mogu da se reše problemi nezdrave vode i vazduha i svakog drugog trovanja životne sredine.
    – Poručujemo da ćemo kao opozicija svako opravdano građansko nezadovoljstvo uneti u Gradsku kuću i izvršiti dodatni pritisak na gradonačelnika, Gradsko veće i Skupštinu.
    Zalagaćemo se za ravnomeran razvoj svih delova Grada, transparentnost u sprovođenju Odluke o budžetu, završetak ključnih objekata komunalne infrastrukture, unapređenje kulture, obrazovanja i sporta. Borićemo se da ovo bude privlačnija sredina za mlade. Tražićemo bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu i veću pomoć starim i nemoćnim licima. Od odbornika ćemo očekivati da se o svim ključnim pitanjima za Grad argumentovano diskutuje, a ne kao što se sad dešava da se diskusije vode i izmeste na društvene mreže, a potom i na ulicu – poručio je Zoran Sandić, predsednik GO DSS i šef odborničke grupe Pokreta „Metla”.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović