DR ZORICA ĆULIBRK, V.D. DIREKTORKA BANJE „RUSANDE” MELENCI

U iščekivanju investitora – lečenje, ali i turizam

Svi kapaciteti Specijalne bolnice za rehabilitaciju banja „Rusanda” Melenci spremni su za novu sezonu i korisnike usluga. Ventilacija u peloidnom bloku je urađena prošle godine, sredstvima koja su obezbedili Grad i Pokrajna. Kako bi promovisali i svoje turističke potencijale, ove godine učestvovali su i na 41. Sajmu turizma, nedavno održanom u Beogradu, uz Turističku organizaciju i Grad Zrenjanin. Više o onome šta je urađeno, ali i planovima za naredni period govorila je mr sc. med. dr Zorica Ćulibrk, specijalista fizikalne medicine i v.d. direktorka banje ,,Rusande”.

Protekla godina bila je u znaku renoviranja i rekonstrukcije, koji su radovi sprovedeni?
– Krajem prošle godine započeli smo renoviranje zatvorenog bazena za rehabilitaciju, uslovi u hidrobloku su bili loši i nebezbedni po pacijente i zaposlene, s obzirom da se u hidroblok nije ulagalo ništa od kada je izgrađen. Hidroblok koriste ne samo pacijenti u terapijske svrhe, već je deo turističke ponude i dostupan je svim korisnicima. Svi ostali radovi u sedmom i osmom paviljonu su bili nužno potrebni kako bi pacijenti i korisnici naših usluga boravili u normalnim i dostojanstvenim uslovima. Osmi paviljon, koji je namenjen za lečenje teških bolesnika, sada liči na jednu pravu i ozbiljnu bolnicu.

Deo rukovodstva je prošle godine putovao u Azerbejdžan, u sastavu državne delegacije na čelu sa ministrom Ljajićem. Koliko je to značajno za vas?
– Poseta Azerbejdžanu uticala je na to da su investitori zainteresovani za izgradnju hotela sa četiri zvezdice i mi ih očekujemo. Osim Azerbejdžanaca, kao investitori zainteresovani su i Izraelci koji su bili kod nas i obišli prostor Banje. Pokrenuta je i saradnja sa Kazahstanom, Rusijom, Austrijom, Izraelom, Mađarskom, Rumunijom, Norveškom.
Pored pomenutog projekta izgradnje hotela sa četiri zvezdice, u planu je i izgradnja novog zatvorenog bazena, velnes centra, a isto tako imamo i pripremljen projekat rekonstrukcije našeg petog paviljona koji je trenutno prazan, a u kojem je doskora bila smeštena administracija.

Koji su planovi za budućnost i šta je glavni adut banje „Rusande”?
– Ono što bih želela da naglasim je da se trenutno završava javni uvid kada je reč o planu detaljne regulacije. Njime je predviđeno da se izgrade i novi objekti, tačnije tu bi se nalazili novi banjski kompleks koji bi isključivo bio namenjen rehabilitaciji i lečenju. Zamislili smo da se podigne i inhalacioni park i geronto blok, a sa druge strane predviđena je izgradnja sportske hale i hotela, čime bi odvojili bolničke od turističkih kapaciteta. Pored pomenutih proširenja postojećih smeštajnih kapaciteta, planiramo i kupovinu nove i obnavljanje postojeće medicinske opreme značajne u lečenju. Najveći adut Specijalne bolnice za rehabilitaciju je svakako naše blato, jedinstveno u Evropi, a renovirali smo i peloidni blok.

  • KAPACITETI „RUSANDE”
    Kompleks se nalazi u parku prirode, zaštićenom području druge i treće kategorije na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj bolesnika i korisnika usluga (prvi, drugi, sedmi, osmi i deveti paviljon) i raspolaže sa ukupno 306 postelja.
    – U pogledu kadrova, opreme i prostora, godinama smo se razvijali kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Zbog kapaciteta i prirodnih resursa, razvijali smo zdravstveni turizam koji podrazumeva lečenje, sportsku medicinu, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja. Zdravstveni turizam ima dugu tradiciju, a kvalitetan peloid, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju Banji visok stepen tržišne konkurentnosti. Želja nam je da dosegnemo prestižan nivo poslovanja, obezbedimo i održimo tržišnu konkurentnost, te da peloid razvijemo kao brend institucije. Otvoreni smo za iznalaženje novih mogućnosti radi unapređenja kvaliteta svih usluga – istakla je direktorka Ćulibrk.

Miroslava Malbaški