DRAGAN GUDŽEV O DELOVANJU U GRADSKOM VEĆU I AKCIJAMA AMSS

U fokusu: manje nezgoda, obilaznica i autoput

Član Gradskog veća i direktor zrenjaninskog Auto-moto tehničkog centra (deo Auto-moto saveza Srbije) Dragan Gudžev jedna je od „Ličnosti godine” za 2020. godinu u oblasti politike po izboru čitalaca našeg lista. Po struci je diplomirani inženjer za razvoj, a iskustvo stečeno radom u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) primenjuje i kao veštak Višeg suda u oblasti motornih vozila. Kako kaže, veoma mu je drago što je dobio priznanje čitalaca, i ističe da je njegova obaveza i odgovornost pred građanima velika, zbog čega će se truditi da ispuni očekivanja javnosti.

Počela je sezona godišnjih odmora, da li je povećan broj intervencija i koji su najčešći problemi na putevima?
– Veliki broj naših građana putuje ka destinacijama za odmor. Nakon popuštanja restriktivnih mera protiv širenja kovida 19, primetan je pojačan intezitet saobraćaja na svim putnim pravcima u našoj zemlji. To znači da ima i više intervencija Auto-moto saveza kada je reč o uslugama pomoći na putu i šlepanja. Najčešći problemi sa kojima se naši mehaničari susreću, pored probušenih pneumatika, svakako su kvarovi motora i elektronike na automobilima.
Bez obzira na vrstu problema Operativni centar AMSS građanima je dostupan 24 časa svakoga dana u nedelji. Usluge šlepa, kao i pomoći na putu, za članove AMSS potpuno su besplatne u skladu sa izabranim paketom. Od ove godine koja je i jubilarna za AMSS jer se obeležava 100 godina od osnivanja, građanima su na raspolaganju i novi Premium paketi, sa kojima su obezbeđeni kako na putevima Srbije, tako i Evrope.

Kroz koje akcije promovišete odgovorno ponašanje u saobraćaju?
– Nizom aktivnosti AMSS godinama doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja u našoj zemlji. Pored takmičenja „Šta znaš o saobraćaju” na kojem učestvuje 300.000 dece svake godine, tu su i brojne kampanje koje se sprovode u saradnji sa Svetskom automobilskom federacijom čiji je AMSS član. Ove godine organizovana je još jedna u nizu akcija u okviru programa „Decenije bezbednosti UN”, koja je za cilj imala smanjenje brzine u urbanim gradskim sredinama, kako bi se zaštitile ranjive kategorije učesnika u saobraćaju – deca, biciklisti i motociklisti.
Brojne su aktivnosti koje sprovodimo i na lokalnom nivou. Tokom ove godine je Grad Zrenjanin u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova organizovao obuke za bezbedno učestvovanje vozača traktora i radnih mašina u saobraćaju. Učesnici su dobili rotaciona svetla, kao i table za označavanje sporih vozila. Organizovana je i obuka za motocikliste prilikom koje su učesnicima uručene kacige.

Da li su u planu obuke koje će unaprediti bezbednost biciklista?
– Oni svakako spadaju u ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju kojima je neophodno posvetiti posebnu pažnju. Osnovana je komisija za biciklizam, koja je imala manje aktivnosti zbog pandemije. U planu su obuke, a ubrzo će biti pozvana sva udruženja biciklista i svi zainteresovani radi uključenja u rad komisije.

Šta je u fokusu vašeg delovanja kao člana Gradskog veća?
– Značajno iskustvo u radu sa AMSS-om u oblasti bezbednosti saobraćaja je za mene od velike važnosti, jer mi pomaže da najbolje prakse prenesem na lokalni nivo. Najveći fokus je na čuvanju života i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u našem gradu, kao i na infrastrukturnim radovima – gradnji autoputa i obilaznice.

Kada će biti izabran načelnik Gradske uprave?
– Predsednik Gradskog veća će u narednom periodu raspisati konkurs za načelnika Gradske uprave, a sve u skladu sa Zakonom.
J. Šormaz