DRUGA FOTOGRAFSKA KOLONIJA: Gostuju velikani foto-umetnosti

Druga po redu Fotografska umetnička kolonija počeće u sredu, 8. maja, u 18 časova, kada će na glavnom gradskom trgu biti otvorena izložba fotografija starih majstora.
Postavka će sadržati petnaest panela u velikom formatu. U pitanju je oko četrdeset fotografija snimljenih između 1853. i 1940. godine, među kojima su i one do sada neobjavljene o postavljanju spomenika kralju Petru I Karađorđeviću.
Na izložbi će se naći i fotografije iz svakodnevnog života grada iz privatnih kolekcija Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, a zastupljene su i slike iz fototeke Narodnog muzeja. Autor izložbe je Jovan NJegović Drndak, organizator je Savremena galerija Ečka u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom, a pokrovitelj je Grad Zrenjanin. Postavku će otvoriti gradonačelnik Čedomir Janjić.
Istog dana na Carskoj Bari okupiće se učesnici Fotografske kolonije – velikani srpske fotografije kao i izuzetni autori mlađe generacije.
Već u četvrtak, 9. maja, od 17 časova, ljubitelji fotografije imaće priliku da u Savremenoj galeriji provedu vreme uz Voju Mitrovića, laboranta najvećih fotografa 20. veka, koji živi i radi u Parizu. Neretko ga pominju uz Anri Kartije Bresona i Jozefa Kudelku, za koje ga je vezivalo i vezuje iskreno prijateljstvo.

Kultna fotka na kojoj A.K.Breson i J. Kudelka mole Voju Mitrovića da ne ode u penziju

Istog dana sugrađani će moći da se druže sa Tomislavom Peternekom, jednim od naših najznačajnijih majstora fotografije, koji je, između ostalog, radio i za „Rojters” i „Unicef”, a dobitnik je i svetskog zvanja ekselencije Međunarodne federacije za umetničku fotografiju.
Zrenjaninskoj publici će se nakon toga obratiti Nino Rakićević, profesor fotografije na Institutu Bruks u Santa Barbari, Kalifornija, koji je takođe i ambasador „Sonija”.
Završnog dana manifestacije, u petak, 10. maja, od 14 časova, predstaviće se i promovisati svoju novu knjigu Borivoje Mirosavljević, majstor srpske i jugoslovenske fotografije. Istog dana očekuje se i potpisivanje protokola o zaštiti fotografije u kulturi.
Na Foto-koloniji učestvuju takođe i značajni umetnici Vukica Mikača, Gordan Pomorišac, Sanja Knežević, Martin Candir, Zoran Jovanović Mačak, Gordana Hajinović i Sonja Žugić.
Od radova nastalih na Koloniji biće priređena izložba, čije se otvaranje očekuje u septembru. Radove za postavku odabraće umetnici fotografije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvojos.
Fotografska umetnička kolonija podstiče fotostvaralaštvo i zaštitu fotografskog nasleđa. U godini kad se slavi 180. godina od pronalaska fotografije u svetu, po rečima osnivača Kolonije Jovana NJegovića Drndaka, ovo su stepenice koje gradimo u susret osnivanju Muzeja fotografije u našem gradu.

A. Junuzović