NOVA VRSTA ZABAVE KOJA SPAJA DRUŽENJE, TAKMIČENJE I VESELU ATMOSFERU

Kvizomanija osvaja Zrenjanin

Dobar provod u kafićima može biti više od svirki, ćaskanja (ukoliko muzika ne nadglasa) i možda malo plesa, pokazuju sugrađani koji u sve većem broju učestvuju na tzv. pab kvizovima – novoj vrsti zabave koja je sve popularnija i u našem gradu. Uzbuđenje, druženje, mnogo smeha a što da ne – i malo želje za pobedom – sastavni su delovi ove takmičarske igre.
U Zrenjaninu se pab kvizovi organizuju u nekoliko lokala, a ko poslednjeg petka u mesecu u ranim večernjim časovima svrati do „Renesanse”, dočekaće ga veseo žamor još na stepeništu pre ulaza, kao i dupke pun restoran, sa gostima koji sede u grupicama od po petoro-šestoro. U pitanju su učesnici kviza, koji obično traje od osam pa gotovo do ponoći.Sastav ekipa koje se takmiče uglavnom se ustalio, tako da se otprilike već zna koji timovi važe za „jače”, a ko su novajlije. Novi učesnici su uvek dobrodošli, kaže Vladimir Glišin, kviz-master, tačnije autor pitanja i koncepcije kviza u „Renesansi”.

– Pre par godina sam učestvovao na kvizovima u „Mini baru”, i onda sam došao na ideju da i sam organizujem kviz. Izmenio sam ceo koncept koji je tamo bio, uvođenjem džokera i sijaseta novih pravila. Kviz u „Renesansi” organizuje se već više od godinu dana. Zaista bude lepo veče, zabava i takmičarski duh, pomalo se popije, ponešto se nauči – priča on.
Motivacija za učešće u ovoj igri možda su i nagrade. Kako objašnjava kviz-master, svaki od učesnika plaća kotizaciju od 100 dinara i od ukupne sume polovina je namenjena pobedničkoj ekipi, 30 odsto drugoj, a 20 odsto trećeplasiranoj. Takođe, najboljem timu restoran „Renesansa” poklanja ručak, osvajači drugog mesta dobijaju dezert, a trećeplasirani kafu. Zanimljivo je to da je kviz organizovan kao turnir, na kraju kojeg „Renesansa” za pobedničke ekipe organizuje jednodevni izlet u Srbiji.

KOMBINACIJA ZNANJA I SREĆE
U toku kviza, posle svakog pročitanog pitanja ekipe beleže odgovor na papirima, koje nakon odigrane runde prikuplja kviz-master i pregleda. Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, čega se takmičari ozbiljno pridržavaju. Dok se dogovaraju oko odgovora, nagnuti nad stolom, deluju usredsređeno – to su adrenalin i želja za pobedom koje izaziva svako nadmetanje. Pritom moraju da paze da ih ne čuju drugi timovi.
– Kako se zvao autralijski prirodnjak koji je poginuo na današnji dan kada ga je ubola raža – glasi jedno od pitanja.
– Sad ga vidim pred očima ali ne mogu da se setim imena – nervira se jedan od takmičara.
Pitanja su raspoređena po oblastima: istorija i geografija, zatim mediji, potom sledi sport, zatim oblasti razno i zagrevanje, gde su odgovori isključivo sa da ili ne.
Teme su šarenolike, tako da su potrebni i znanje i sreća, kažu članovi ekipe „Ja volim Zrenjanin” – Sebastijan Dorožan, Nenad Simić, Aleksandar Izgarjan, Darko Laco, Mirko Đurđević i Miloš Pešić.
– Mi smo možda jedina ekipa koja je ovde od početka, nismo propustili nijedno takmičenje. Cilj je druženje i malo da proverimo znanje. U suštini svi zajedno smišljamo odgovore, neko poznaje malo bolje jednu oblast, neko drugu. Skoro uvek osvojimo jedno od prva tri mesta – pohvalio se Miloš Pešić.


Za susednim stolom nalazi se ekipa „Smogovci”, koju čine bliski prijatelji i rođaci Jovan Milić, Bojan Darabuc, Svetlana Darabuc i kapitenka Bojana Vujinović, koja ih je okupila. Zanimalo nas je da li imaju stručnjaka za svaku oblasti ili se dogovaraju svi zajedno.
– Nemamo stručnjaka ni za šta, ali pojeli smo najviše čipsa (smeh). Pitanja i nisu tako teška, ali nismo baš spremni večeras. Sada smo došli turistički da snimimo situaciju, posle će biti ozbiljnije. Mada i najmlađa smo ekipa – poručuje vesela družina „Smogovci”.

Milana Maričić

 

  • OD POPAJA DO FK „BEŠIKTAŠ”
    Na kraju svake oblasti kviz-master čita tačne odgovore.
    – Šta je klepsidra: vrsta vodenog sata. Zatim, prva kafana, otvorena 1522. gde se služila samo crna kafa, zbog čega je i nazvana kafana, bila je u Beogradu. Američki predsednik Donald Tramp nedavno je povukao Ameriku iz Pariskog sporazuma. Dalje, Pera Ždera iz crtanog „Popaj” obećavao je da će pare vraćati u utorak. Najstarija tehnika plivanja je ženska – prsno. Najveća buka na fudbalskim utakmicama zabeležena je u meču gde je domaćin bio „Bešiktaš”. Na kraju, Čarli Čaplin je zaista bio nezasiti ljubavnik i seksualni zavisnik jer je iza sebe ostavio jedanaestoro dece – neka su od pitanja i odgovora koja su bila na kvizu.