DRUGA IZLOŽBA UMETNIČKE FOTO-KOLONIJE U SAVREMENOJ GALERIJI

Promocija fotografije kao kulturnog dobra

Slike našeg grada, sagledane kroz žižu objektiva devet vrhunskih majstora fotografije, izložene su u okviru postavke „Grad fotografima, fotografi gradu”, koja je otvorena u ponedeljak, 2. septembra, u salonu Savremene galerije. Reč je o delima nastalim tokom maja na Fotografskoj umetničkoj koloniji u Ečki, na kojoj su učestovali Borivoj Mirosavljević, Tomislav Peternek, Voja Mitrović, Nino Rakićević, Vukica Mikača, Sanja Knežević, Sonja Žugić, Gordan Pomorišac i Zoran Jovanović Mačak.
Postavka obuhvata 33 fotografije koje je odabrao stručni žiri Foto-saveza Srbije. Organizator Kolonije je Fotografski dokumentacioni centar (FDC) u saradnji sa Savremenom galerijom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.


Autor projekta i postavke fotograf Jovan Drndak Njegović podseća da je FDC do sada realizovao četiri foto-izložbe u intervalu od dve godine.
– Nadamo se da će to postati tradicija, kao i da će Zrenjanin dobiti svoje zasluženo mesto na fotografskoj mapi Srbije. Takođe, nastojimo da se oformi muzej ovog medija u Zrenjaninu koji bi predstavljao naš grad i zemlju u fotografskom svetu. Kao što je foto-atelje Ištvana Oldala bio prvi na ovim prostorima, isto tako bismo osnivanjem muzeja fotografije otvorili mogućnost za osnivanje drugih takvih muzeja po Srbiji.
Između ostalog, namera nam je da fotografiju zaštitimo i sagledamo kao kulturno dobro – istakao je Jovan Drndak Njegović, predsednik FDC.
Ideja održavanja zrenjaninske foto-kolonije jeste da se uspostavi kontinuitet sa tradicijom ove umetnosti koja postoji u gradu na Begeju još od sredine 19. veka.
Podršku drugoj po redu izložbi Fotografske umetničke kolonije dalo je 17 firmi i udruženja.Izložba je otvorena do 12. septembra.

  • „ŠINVOZ”
    Ciklus od četiri fotografije koje je uradio Nino Rakićević, profesor fotografije na Institutu Bruks u Santa Barbari, Kalifornija, privukle su veliku pažnju posetilaca izložbe. Na njima se do detalja oslikava propadanje jednog industrijskog giganta kakav je bio zrenjaninski „Šinvoz”. Kadrovi urušenih zidova, šut i cigle, razbijena stakla, usamljeni i napušteni vagoni i jedan zalutali, slučajni, radnik dobro bi poslužili kao scenografija za snimanje apokaliptičnih ili horor filmova.

 

  • VREMENSKA DISTANCA
    Na izložbi se nalaze i fotografije Tomislava Peterneka, među kojima je i ona koju je snimio u januaru 1962. u centru Zrenjanina.
    – Vremenska distanca, čini se, daje fotografiji još veću vrednost i potvrđuje pravilo da se fotografi često vraćaju na mesto gde su primetili motiv i napravili snimak, tražeći onaj jedinstveni, pravi trenutak – objašnjava Njegović.

M. Malbaški