KAKO SE KORISTI DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTA U SREDNJEM BANATU

Uzurpirano „samo“ 127 hektara

Lokalne samouprave srednjeg Banata u sezoni 2018/2019. brinule su o 57.224 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Na načine predviđene zakonom, a najpre po osnovu zakupa, Zrenjanin, Srpska Crnja, Novi Bečej, Sečanj i Žitište omogućili su poljoprivrednim gazdinstvima i firmama da ove godine koriste nešto više od dve trećine državnih oranica i pašnjaka.
Čak 16,7 hiljada hektara državne zemlje, uglavnom trstika, ove godine ostalo je bez zakupca i svako ko bi pokušao da je koristi, a da ne plati odgovarajuću naknadu, smatra se uzurpatorom. Po svedočenju nadležne gradske, ali i opštinskih službi, korišćenje državne zemlje mimo odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u srednjem Banatu je sada svedeno na minimum. Naime, pre žetve pšenice zloupotrebe su konstatovane samo u Opštini Novi Bečej (116 hektara) i Sečnju (pašnjak od deset i po hektara).
Iz Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Zrenjanina nisu nam predočili ishod kontrole republičkog poljoprivrednog inspektora koji je trebao da utvrdi ima li državnih njiva koje su uzurpirane zbog gajenja suncokreta i kukuruza. Uoči kosidbe pšenice i ječma, a na osnovu inspektorovih zapisnika o kontroli, nisu evidentirane zloupotrebe kada su jesenje kulture u pitanju. Van sistema zakupa na području Zrenjanina ostalo je ove godine skoro 8,5 hiljada državnih hektara i ravno je čudu što se sada ne pominju ni sumnje u njihovu zloupotrebu. Prošle godine, naime, u ovom ataru bespravno se oralo i sejalo 250 hektara državnih njiva, a za veći deo naknadno je plaćen zakonom predviđen zakup.
Za razliku od Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje gde nije uočena zloupotreba državne zemlje, i Sečnja (gde se sumnja tek u jednu zloupotrebu – državnog pašnjaka nešto većeg od deset hektara), na 2.750 hektara neizdate državne zemlje u Opštini Novi Bečej utvrđeno je da se bespravno koristi 116 hektara. Sa uzurpatorima ovde je u međuvremenu odrađeno deset vansudskih poravnanja (prihvatili su da plate zakup u iznosu koji predviđa zakon). Pšenica, koje su se odrekli oni koji su je posejali, skinuta je sa 24 hektara, a koliko će Opština morati da požanje suncokreta i obere kukuruza, umesto onih koji su ih odgajili, znaće se vrlo brzo.

  • Zloupotrebe
    Ratar iz Zrenjanina, Slavko Vukov, upamćen po apelu odbornicima Skupštine grada – da ne dozvole dugoročni zakup državne zemlje nemačkom „Tenisu”, ne smatra da su uzurpatori najveći problem. Po njemu, to su pre svega stočari koji zloupotrebljavaju pravo prečeg zakupa. – Pokazatelji kretanja u njihovoj branši ne opravdavaju privilegiju koja se omogućava. Trebalo bi kontrolisati da li stočari državnu zemlju koriste da gaje kulture neophodne ishrani stoke, ili je možda izdaju ratarima i tako bez imalo rada ostvaruju zaradu koja po hektaru može da iznosi i sto evra – kaže Slavko Vukov.

Z. D.