OČEKUJE SE PUŠTANJE U RAD VODOTORNJA U TOMAŠEVCU

Tri godine čekanja na pijaću vodu

U najskorije vreme trebalo bi da bude pušten u rad vodotoranj u Tomaševcu, čija je gradnja počela 2016. godine, saznajemo od predsednika Saveta Mesne zajednice Dragoljuba Savića.
– Toranj je, kao što je poznato građevinski završen odavno, urađeno je zacevljenje do izvorišta, obezbeđen je i priključak na vodovodnu mrežu, ali su usledile komplikacije oko priključivanja na elektromrežu. Mi iz Saveta Mesne zajednice, u saradnji sa najodgovornijim ljudima gradske uprave, uložili smo napore da sve privedemo kraju, da sve bude zakonito i tehnički besprekorno izvedeno.
Vodotoranj, sa rezervoarom na vrhu, zapremine 200 kubnih metara visok je 37 metara, što obezbeđuje dovoljan pritisak i stabilnost snabdevanja pijaćom vodom na dugi rok. Podigla ga je beogradska firma „Patent inženjering”. Građen je savremenim materijalima i primenom savremene tehnologije gradnje.
Pošto je tender raspisan 2015. godine građevinska dozvola za izgradnju vodotornja izdata je sredinom 2016. godine, a građevinski radovi su, zbog loših vremenskih uslova trajali dosta dugo, tako da su okončani tek juna 2017, potom je JKP „Vodovod i kanalizacija” pripremila konačnu verziju tehničke dokumentacije i podnelo zahtev za izdavanje dozvole za izgradnju dodatne vodovodne mreže u selu, u neposrednoj blizini vodotornja.
Celokupna investicija, koja obuhvata izgradnju i opremanje vodotornja mašinskom i elektroopremom, kao i izgradnju pomenutih 600 metara „povezne” vodovodne mreže, vredna je više od 27 miliona dinara.
– Paralelno sa finalizacijom vodotornja u toku su pripreme za uklanjanje divlje deponije smeća duge skoro dva kilometra u njegovoj blizini, na čemu ćemo takođe insistirati kod lokalne samouprave. Uz to, tražićemo podršku za popravku kolovoza i možda asfaltiranje ulica u selu. To je viši prioritet od popravke atarskih puteva, koja je najavljena, tim pre što su oni u odlično stanju – primećuje Savić.

M. S-n.