NAJMLAĐI SUGRAĐANI SE UPOZNALI SA STARIM ZANATIMA

Napravili najbolji par cipela

 

Na zabavilištu u Parkiću Plankiću, tokom „Dana piva”, sve je vrvelo od dece i vesele graje. Grad Zrenjanin i Kulturni centar organizovali su brojne, dobro osmišljene programe, radionice, predstavljanje starih zanata, pozorišne predstave, sportske igre za decu. Družili su se sa knjigom, pokazali humanost skupljajući čepove za hendikep, učili o zdravom životu, a „Persu” im je spremio osveženje – jabuke i banane. Sa njima se, svih sedam dana, družila i neumorna Nikoleta Vidaković.
Jedna od radionica, „Kako napraviti dobar par cipela” privukla je pažnju mališana. Gost je bio Ištvan Lošonc, naslednik čuvene zrenjaninske obućarske radnje koju je 1953. godine osnovao njegov deda Janoš. Lošonci cipele prave samo od kože, a koriste drvene eksere. Kupci se sami uvere u kvalitet dolaskom u radnju, a „cipelići” su imali priliku da, u zelenom okruženju, upoznaju tajne ovog zanata i ručno pravljenih cipela.
Obućar je prvo stavio kecelju. Sve po redu – izvadio je iz torbe alat i pitao decu znaju li šta je to. Klješta su prepoznali, ali su videli da ih ima više vrsta. Kada im je Ištvan pokazao šilo, samouvereno su rekli da je to – šrafciger. I tako, korak po korak, upoznali su tajne obućarskog zanata. I, na kraju, zajedno su napravili dobar par cipela. Radionica je bila zanimljiva, poučna, što se videlo po tome da deci ni jednog momenta nije bilo dosadno.

M. Bečejac