DRUŠTVO ZA RUMUNSKI JEZIK VOJVODINE

Omaž Radu Flori u sutješčanskoj crkvi
Jedan od skupova u okviru ovogodišnjeg međunarodnog „Memorijala dr Radu Flora”, 25. po redu, održan je prošle subote u Sutjesci. U sali parohijskog doma rumunske pravoslavne crkve Svetog Dimitrija, Društvo za rumunski jezik Vojvodine organizovalo je ovu manifestaciju kao omaž velikom lingvisti i naučnom radniku, zaslužnom i za rumunsku i srpsku kulturu.
Ovom prigodom mlade ali i afirmisane recitatorke Mirela Miloš, Leticija Živojin i Delorija Ognjan govorile su pesme na rumunskom – nagrađene su knjigama učesnika – a svoje stihove kazivali su, između ostalih, i Vasile Barbu, Jonel Stoica, Pavel Pankarićan. U radu skupa učestvovali su i Dorin Lozovanu iz Kišinjeva, kulturni radnici iz Rešica i Temišvara, kao i autor monografije o Sutjesci (Sarči) Slobodan Mandić i urednik ovdašnjeg rumunskog glasila „Sarča” Janko Muraresku.
Predsednik Društva za rumunski jezik Lučijan Marina, koji je godinama lično posvećen organizovanju Memorijala, predao je diplome predstavnicima Moldavije, a u ime temišvarskog udruženja „Konstantin Brankuši” Aurel Banku uručio je priznanja za negovanje rumunskog jezika i kulture Sutješčanima Deloriji Ognjan, Janku Muraresku, Pavelu Pankarićanu i Valeriju Mošesku.
S. M.