ZAPUŠTENA JEZERA U CENTRU: DA LI SE NAZIRE REŠAVANjE PROBLEMA

Begej preliva, najavljena popravka čvorišta
Jezera u Zrenjaninu, koja su nastala od meandra Begeja, uskoro bi mogla da dođu na red kada je rešavanje dugogodišnjeg problema u pitanju, jer je Grad Zrenjanin rebalansom budžeta izdvojio novac za popravku čvorišta između jezera i kanala. Prema rečima Desanke Tošić iz JKP „Vodovod i kanalizacija”, to bi značilo da voda više neće prelivati bez kontrole iz Begeja u jezera i obrnuto, što je slučaj sada.
– Već godinama sistem prečišćavanja nije u funkciji i sve što smo mi mogli da uradimo jeste da merimo kvalitet vode, gledamo kako se temperatura vode u jezerima izravnava sa ovom u kanalu, što je dovelo do toga da priroda radi svoje. Zbog vodostaja nismo mogli ni da kosimo travu podvodnom kosilicom – rekla je Tošićeva za naš list. Ona je dodala i da je svesna toga da trener Veslačkog kluba „Zreneks” Veselin Vučićević morao da kosi travu da bi njegovi veslači mogli da treniraju na jezeru.
Naši čitaoci su burno reagovali na tu vest, komentarišući da jezera treba poribljavati kako bi se rešio, između ostalog, problem sa travom, a drugi da bi „Čistoća i zelenilo” trebalo da kosi tu travu umesto trenera.
Ipak, JKP „Čistoća i zelenilo”, prema navodima njihovog portparola Danijele Tančić, nije nadležna za jezera. Niti je to u nadležnosti Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine”, prema rečima Dragane Keravice iz Službe za odnose s javnošću u tom javnom preduzeću. JVP „Vode Vojvodine” rade samo poribljavanje i sanacioni izlov. Na pitanje koliko često to rade, dobili smo odgovor – „kada se ukaže realna potreba za tim”.
– Zrenjaninski „Vodovod i kanalizacija” je Jezero 1 poribljavao biljojedim vrstama ribe (amur i tolstolobik), što je u suprotnosti sa zakonom iz 2009. godine. Tim zakonom predviđeno je da poribljavanje ribolovnih voda, u skladu sa odobrenim godišnjim i srednjoročnim programom, obavlja korisnik, u ovom slučaju JVP „Vode Vojvodine”. Programe poribljavanja radio je Prirodno matematički fakultet, Novi Sad, Departman za biologiju. Poribljavanje tih jezera programom nije predviđeno, pa bi poribljavanje značilo kršenje zakona od strane JVP „Vode Vojvodine” – saopštili su nam ranije iz „Voda Vojvodine”.
Ipak, u narednim danima bi trebalo da se zna kada će tačno JKP „Vodovod i kanalizacija” dobiti novac za sanaciju čvorišta i kada će početi radovi na tom projektu.
S.Kokavski