DRUŽENjE I UČENjE MLADIH PRIRODNjAKA NA EKO KAMPU U MEĐUNARODNOJ ISTRAŽIVAČKOJ STANICI U BELOM BLATU I NA „CARSKOJ BARI”

Tamo gde se ogledaju godišnja doba…

  • Dvadeset učenika iz Zrenjanina, Pančeva, Vršca, Novog Bečeja i Belog Blata, uz pomoć mentora, upoznali su biljni i životinjski svet o kojem su učili

Carska bara, zaštićeni deo prirode srednjeg Banata, jednako je lepa u svako doba godine, u njoj se ogledaju godišnja doba… U proleće, kada je okruži probuđeno rastinje, u leto kada obasjana suncem pokaže svoje lepo lice, u jesen, kada se odene raskošnim bojama i zimi kada se odene belim ogrtačem. Gotovo cele godine pruža gostoprimstvo turistima iz zemlje i sveta, a oni o njenoj lepoti pričaju budućim posetiocima. I vraćaju se, kad god im se za to ukaže prilika.
Većina učesnika šesto- dnevnog Prirodnjačkog kampa sa temom „Ekološke karakteristike vodenih ekosistema u Srednjem Banatu” (u organizaciji Regionalnog centra za talente Zrenjanin) koji je nedavno održan u Međunarodnoj istraživačkoj stanici u Belom Blatu i na lokalitetima oko rezervata „Carska Bara”, došli su tu prvi put. Istraživačka stanica osnovana je 2007. godine i prvi put su u njoj stanovali mali istraživači.
Dvadeset učenika iz Zrenjanina, Pančeva, Vršca, Novog Bečeja i Belog Blata, uz pomoć mentora, diplomiranih biologa Ivane Soraić i Ivane Slankamenac i profesorke dr Olivere Bjelić Čubrilo sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, upoznali su biljni i životinjski svet o kojem su učili. Stekli su i nove prijatelje, vršnjake sa kojima dele ista interesovanja.
Namera organizatora je i da razvija odgovoran odnos dece prema prirodi i da što više đaka iz Srbije dođe u banatsku ravnicu.
Prema rečima direktora Regionalnog centra za talente Zrenjanin, prof. dr Milorada Rančića, namera je i da ovaj kamp postane tradicija. Kako kaže pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, podrška lokalne samouprave neće izostati, da bi što više dece upoznalo prirodu i zainteresovalo se za prirodne nauke, ali i kulturu i tradiciju Belog Blata i okoline…
Milivoj Putić, stručnjak koji već godinama radi u rezervatu, sa ponosom priča da je ovde najpoznatija orintološka stanica u Evropi. Svakoj grupi drugačije i svaki put uzbudljivije priča priču o ovoj jedinstevnoj oazi banatske prirode.
Učenicima koji su ovde boravili, vodeni sistemi iz udžbenika bili su nadohvat ruke, kao i znanje o njihovoj zaštiti i mogućnostima revitalizacije, biljke skupljene u herbarijume, insekti u kutije, a lekovito bilje kao na dlanu.
KAO NA RAZGLEDNICI
– Već na ulasku u Belo Blato vidi se da je selo čisto i da žitelji brinu o njemu. Tu su prelepi drvoredi, uređen centar sela i zanimljiv prostor ispred Međunarodnog istraživačkog biološkog centra, gde dominiraju drvene skulpture prvih beloblatskih doseljenika. Priroda je kao na razglednici – kaže Milan Nedeljkov, direktor OŠ „Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu.

BRANKA JAJIĆ