DRŽAVI SEKRETAR DR IVAN BOŠNjAK NA KONFERENCIJI O BALKANU U SALCBURGU

Razvoj infrastrukture, znanja, saradnje, svesti ljudi

Balkan pati od suviše čestih granica. Te granice su nekad fizičke, nekad političke, a često, ne samo ponekad, u glavama, u svesti naroda. Kada mislite o granicama, vama nedostaje sve ostalo, promašujete svoj cilj i ne uspevate u onome čemu težite!
Ovako se državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije dr Ivan Bošnjak, vođen mišlju Dimitrija Tucovića, obratio učesnicima panel diskusije „Mir na Balkanu – mir u Evropi” u Salcburgu. Panel je organizovao Institut regiona Evrope u okviru 15. Konferencije evropskih regiona i gradova, koji je, od 6. do 8. oktobra, okupio eminentne goste iz evropskog političkog, diplomatskog, akademskog i privrednog života.

Zaustaviti odlazak mladih ljudi
Srbiju su, na poziv doajena evropskih regiona i osnivača Instituta prof. dr Franca Šausbergera, osim dr Ivana Bošnjaka, predstavljali predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović, vođe delegacije Srbije u Komitetu regiona EU i generalna konzulka naše zemlje u Salcburgu, Svetlana Stojanović.
Naš državni sekretar je govorio na engleskom jeziku, a potom na srpskom ili, kako ga u drugim zemljama nazivaju, na „balkanskom esperantu”.
– Imao sam priliku da saznam i da čujem upravo reč mladih. U našoj bilateralnoj saradnji sa Rumunijom posetio sam Srpsku gimnaziju u Temišvaru, gde je na mene upečatljiv utisak ostavio napis na majici jednog tinejdžera: ALL WE NEED IS … pa je precrtano LOVE… tako da je pisalo: ALL WE NEED IS WIFI – Balkanu je sada najpotrebniji razvoj – razvoj infrastrukture, razvoj znanja, razvoj saradnje i razvoj svesti. Ono bez čega ne možemo jesu mladi ljudi. Oni će razvoj povući. Ili će nam ne samo mladi, već svi oni koji to mogu, uskoro preći u EU samostalno, bez proširenja EU na Balkan.

Romeo i Julija
– Termin Zapadni Balkan može se zameniti i terminom ’zapadni balkon’, koji asocira na Romea i Juliju – važna je stvar, koju sam naučio od kolege Milardovića iz Zagreba: da mi pokušamo da budemo nešto što do sada nismo, a sve smo druge opcije probali – da ratujemo i da se svađamo, i da se izjašnjavamo na različitim referendumima, manje ili više demokratskim, ali smo zaboravili da sarađujemo i da se poštujemo – istakao je Bošnjak.
– U 2018. smo ostvarili rezultat od preko 4 milijardi evra investicija i to Srbiju čini ne samo važnom zemljom na Balkanu, već i pravom evropskom zemljom. Ono što se mi u mome Ministarstvu, koje se između ostalog bavi razvojem javne administracije i promocijom ljudskih i manjinskih prava, trudimo jeste da se uredi sopstveno dvorište, da postanemo deo evropskog administrativnog prostora i modernih komunikacija, da zajedno sa Vladom i građanima Srbije razvijamo infrastrukturu – kaže Bošnjak.

Predrasude
Ivan Bošnjak je podsetio i na dolazak predsednika Erdogana i dalje povezivanje Balkana – izgradnjom autoputeva ka Sarajevu i između Niša i Prištine, na podršku Srpskoj listi i jedinstvo Srba u izborima na KiM, kao i na očekivanje da će doći i do ukidanja necivilizacijskih taksi na srpsku robu.
Obraćanje je završio snažnom mišlju srpskog diplomate i pesnika Jovana Dučića, na isti način na koji je to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija: „Naši neprijatelji su, u stvari, naši prijatelji, maskirani predrasudama koje imamo jedni o drugima”.

B. Jajić