DRŽAVNO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE:Zrenjaninski ekonomisti drugi u Srbiji

Grad Zrenjanin i Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković“ bili su 12. i 13. aprila domaćini učesnicima republičkog takmičenja iz matematike učenika ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i turističko-ugostiteljskih škola Srbije. Organizator republičkog nivoa takmičenja je Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Srbije. 

Na takmičenju je učestvovalo 127 učenika iz 40 škola od prvog do četvrtog razreda, a već sam plasman je, kako je rekla Dragolava Glušin, direktorka škole domaćina, dokaz njihovog znanja i rada njihovih mentora. Takmičili su se ekipno i pojedinačno.

 Ekipno, prvaci države su učenici Prve ekonomske škole iz Beograda, druga je ekipa Ekonomsko-trgovinske škole iz Zrenjanina, a treća Pravno-poslovne škole iz Niša. Za drugo mesto zrenjaninske škole u jakoj konkurenciji, zaslužni su sledeći učenici: u kategoriji prvih razreda, peti je bio Stefan Pavković, mentorka Višnja Štrbac, u drugom rezredu trećeplasirana je Gordana Bitević, mentorka Višnja Štrbac, u trećem razredu treći je bio Teodor Dežan, koji je toga dana slavio rođendan, mentorka Brnislava Zubac i u kategoriji četvrtog razreda petoplasirana Katarina Mirosavić, mentorka Ivana Mirazović.

Gosti su imali samo reči hvale za organizatore jer, kako je rekao profesor Saša Manić iz Niša, u poslednjih 15 godina nije video tako dobru organizaciju.

Svečano otvaranje upriličeno je u petak u  konferencijskoj sali hotela „Vojvodina“, a prisutnima se, u ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika, obratio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. Poželeo je učenicima i njihovim profesorima prijatan boravak u našem gradu i uspeh na takmičenju.

– Grad Zrenjanin izdavaja znatna finansijska sredstva za funkcionisanje osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u našem gradu. Između ostalog, izdvajamo i novac za podršku našim učenicima, kroz stipendije, ali i učešće na raznim takmičenjima. Drago mi je da postižu dobre rezultate na najvišem nivou takmičenja – rekao je Salapura.  

Predsednik upravnog odbora Zajednice škola Srbije u ovoj oblasti, mr  Milibor Saković istakao je da su na takmičenju u Zrenjaninu najkvalitetniji učenici iz cele Srbije.  

– Ovo je jedno od 12 nadmetanja, ali je najbrojnije i najzahtevnije za domaćina takmičenja. Ja mu ovom prilikom čestitam na prošlogodišnjoj pobedi, ali i organizaciji ovogodišnjeg takmičenja – kazao je Saković.

Direktorka Dragoslava Golušin je rekla da je Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković“ dobila organizaciju takmičenja najvišeg ranga na osnovu prošlogodišnjeg uspeha koji su postigli učenici te škole. U ime Školske uprave za Banat, učesnike i goste pozdravila je načelnica Snežana Oluški Vlačić.

M. Bečejac

Foto: Stefan Babuškov