OTVOREN 69. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE:Grad na Begeju prestonica teatra

Fotografskom izložbom ,,Lutka u fokusuˮ– projektom Pozorišnog muzeja Vojvodine i Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Novog Sada, kao i mjuziklom zrenjaninskog pozorišta ,,Bilo jednom u Banatuˮ, sinoć je otpočeo 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine. Manifestacija traje od 12. do 18. aprila.

Na sceni zrenjaninskog pozorišta smenjivaće se najbolja dramska i lutkarska ostvarenja u protekloj godini. Moto ovogodišnje festivalske selekcije jeste ,,Pozorište u stigmatizovanom društvuˮ, a selektor Festivala je Slobodan Savić, kritičar, novinar, i urednik radio i televizijskih emisija, među kojima se izdvaja TV serijal ,,Čitanje pozorištaˮ

U konkurenciji su četiri dečje i šest dramskih predstava. Festival je otvorio Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine.

– Najvažnije je da se Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine vratio kući, jer ovde je počeo. Podlegli smo idejama da se on seli iz grada u grad, tako da jedno vreme nije imao svoju kuću, a dom mu je upravo ovaj grad i pozorište sa najdužom istorijom i tradicijom ne samo u Vojvodini, nego i u celoj Srbiji. Publici želim da ovih dana uživa u pozorišnim ostvarenjima srpskog glumišta, a žiriju da objektivno sagleda Festival i dodeli zaslužene nagrade – istakao je Krlić, i dodao da najveće dostojanstvo teatra pripada glumcima koji imaju dar od Boga da sa publikom podele suze, smeh i silinu emocija.  

Stručni žiri ovogodišnjeg 69. Festivala čine Vida Ognjenović, dramska spisateljica, rediteljka i pedagoškinja, Miodrag Tabački, scenograf i profesor glume, kao i Predrag Momčilović, glumac i predsednik Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Pored domaćina, Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanovićˮ Zrenjanin, nastupiće i Pozorište mladih, Novi Sad, Narodno pozorište Subotica, Srpsko narodno pozorište (SNP), Novi Sad, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, Narodno pozorište Sombor i Dečje pozorište Subotica.

– Prošle godine smo bili u ulozi domaćina, a prema ocenama kritike i publike, bili smo itekako uspešni u tome. Nadam se da ćemo taj uspeh ponoviti i ove godine, i da će publika u narednih šest festivalskih dana uživati – poručio je Ivan Francuski, direktor NP ,,Toša Jovanovićˮ.

Kompanija ,,Gomeksˮ, na čelu sa direktorom Goranom Kovačevićem, i ove godine je medijski pokrovitelj, a od 2010 i mecena pozorišnih sezona. Grad Zrenjanin nije ni ovog puta izostao kao podrška.

– Zrenjanin je grad kulture i uspešnih institucija, a mi se trudimo da pomognemo što je više moguće. Izdvajamo preko osam odsto za kulturu kako bi sve što bolje funkcionisalo. Znamo da to nije dovoljno, ali smo sigurni da će se budžet uvećavati – rekao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

M.Malbaški

Foto: Stefan Babuškov