DRUGOG DANA FESTIVALA ODIGRANA DVA DELA ZA MLADE: Večeras subotička predstava „Lisistrata“

Ovog vikenda ljubitelji teatra imaju posebnu priliku da uživaju u kvalitetnim ostvarenjima dramske i lutkarske produkcije na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji traje do četvrtka, 18. aprila. Drugi festivalski dan, subotu, 13. april, obeležila je lutkarska predstva za decu Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanovićˮ ,,Carski pevačiˮ, čiji je tekst, adaptaciju i prvobitnu režiju potpisao Srboljub Lule Stanković.

Pre 20. godina, kada je postavljena, pobrala je mnoge nagrade, a Irena Tot ju je nedavno obnovila. U predstavi igraju Miroslav Maćoš – magarac, Andrija Poša – pas, Olgica Trbojević Kostić – mačka/Pela udavača, Irena Tot – petao i  Snežana Popov – miš. Ispicijentkinja i suflerka je Aleksandra Šalamon. Selektor Slobodan Savić je predstvu odredio kao toplu, melanholičnu, setnu pozorišnu bajku koja prkosi aktuelnoj stvarnosti terora mladosti, kreposti i maksimalne radne upotrebljivosti, a inspirisana je poznatom bajkom braće Grim ,,Bremenski muzičariˮ. Scenografijom ove predstave dominira jednostavnost, tačnije obiluje hrpom kartonskih kutija, papira, krpica i jednostavnih rekvizita, a majstorka gluma zrenjaninskih lutkara pokreće magiju kojim sve oživljava i dobija novi smisao. Pozorište je u subotu do poslednjeg mesta bilo ispunjeno mališanima, koji su podržavali i bodrili junake.

Lutkarska predstava za adolescente i odrasle ,,Zatvorenik i šestoprstiˮ, rađena je po istoimenoj priči jednog od najpoznatijih ruskih pisaca današnjice Viktora Peljevina, koju je režirao Dimitrij Vihreckij, a u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad, publici predočava alegorijsku priču sagledanu iz perspektive živine koju spremaju za klanje.

U svom kultnom alegorijskom i antiutopijskom romanu ,,Životinjska farmaˮ Džordž Orvel prikazuje predstaljinistički period i situacije koje su izazvali ratovi, kroz upravljanje državom iz perspektive domaćih životinja, dok Peljevin svoju priču gradi kroz likove dva pileta, koji na filozofski i pomalo ironijski način pričaju o zakonima ovog i onog sveta, o pojmovima dobra i zla, života i smrti, bogovima i ljudima, čija je glavna odlika umiranje. Promišljaju o ljubavi i idealu slobode, paklu i razlikama između Strašne supe koja čeka piliće i Strašnog suda pred koji će izaći svi ljudi.

Glumci u ovoj predstavi su Ivan Đurić, Slobodan Ninković, Aleksa Ilić, Saša Stojković i Neda Danilović.

Večeras u 20 časova na repertoaru je predstava „Lisistrata“ Narodnog pozorišta iz Subotice, u režiji Jovane Tomić.

Miroslava Malbaški