DUALNO OBRAZOVANJE U TEHNIČKOJ ŠKOLI: Otvoren kabinet za mehatroničare

Učenici novootvorenog smera Tehničke škole – tehničar mehatronike – danas su od firme „Drekslmajer“ dobili opremljen kabinet za mehatroniku koji vredi više od 10.000 evra. „Drekslmajer“ je bio jedan od inicijatora za osnivanje ovog obrazovnog profila, a đaci su već počeli da obavljaju praksu u ovoj kompaniji, čime su postali prvi tehničari mehatronike koji se školuju po sistemu dualnog obrazovanja.

U okviru otvaranja kabineta za mehatroniku održan je i Dan otvorenih vrata, na koji su došli učenici nekoliko osnovnih škola. Njima su đaci prvog razreda smera tehničar mehatronike u novoj učionici pokazali alat, objasnili šta je to mehatronika i pokazali nekoliko eksperimenata na uređajima, na primer – kako se bežično prenosi električna energija.

Tehnička škola je ovom prilikom, između ostalog, opremljena oscilatorima, električarskim i elektroničarskim alatom, mernim instrumentima, lemilicama, Amper kleštima, a donaciju je uručio Rudol Hajmgartner, zadužen za obrazovanje na nivou kompanije.

Petnaest učenika smera tehničar mehatronike jednom nedeljno ide na praksu u pogon „Drekslmajera“, a sa njima radi mentor i to po istom programu i lekcijama po kojima uče i njihovi vršnjaci mehatroničari iz škola u Nemačkoj.

Tehničar mehatronike jedan je od najnovijih obrazovnih profila, napominje direktor Tehničke škole Đorđe Klać.

U pitanju je spoj mašinstva, elektrotehnike i informatike. Đaci se obrazuju za održavanje i programiranje sistema, dakle za upravljanje kompletnom tehnologijom koja je automatizovana u većini preduzeća.

Dualno obrazovanje primenjuje se u srednjoj Tehničkoj školi već nekoliko godina. Drugi profil koji je uveden od ove školske godine jeste tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, čiji će učenici obavljati praksu u „Šinvozu” i italijanskoj firmi IMS. Pre pet godina, uz saradnju sa NIS-om, nakon 25 godina obnovljen je smer rukovalac postrojenja za dobijanje nafte i gasa.

Tehničku školu su danas posetili i Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat, Jelena Dragić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti u Gradskoj upravi i gradski većnik Slaviša Vlačić.

M.M.