PRIPREME ZA KOMASACIJU U SEČANJSKOJ OPŠTINI: Kompletan posao je besplatan, gubitnika neće biti

Komasacija je postupak uređenja ne samo poljoprivrednog, nego i građevinskog zemljišta, atarskih puteva i vodoprivrednoih objekata. Cilj da se zemljište ukrupni, a na sve izmene u vlasništvu koje nisu evidentirane u zemljišnim knjigama stavi tačka i za sva vremena utvrdi vlasništvo nad zemljištem i objektima – predstavio je danas doktor Miroslav Kuburović, profesor geodezije na Građevinskom fakultetu u Subotici, predstojeću komasaciju u Sečnju na dobro posećenom skupu u velikoj sali opštinske uprave u Sečnju.

On je dodao da je postupak besplatan jer se finansira iz novca prikupljenog zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta i iz pokrajinskih i republičkih fondova.

Realno bi komasacija oko 36 hiljada hektara, koliko je zemljišni fond Opštine Sečanj, trajala najmanje tri godine. Najveću ulogu u ovom poslu imaju sami poljoprivrednici i ljudi iz poljoprivrednih, vodoprivrednih preduzeća i šumskih gazdinstava. Operativni nosioci akcije biće saveti mesnih zajednica – rekao je prof. Kuburović.

Najviše pitanja poljoprivrednika odnosilo se na budućnost zemljišta pod višegodišnjim zasadima i zemljišta koje je intenzivno prihranjivano stajskim đubrivom, čime se njegov kvalitet poboljšava.

Jasno je rečeno da će u slučaju grupisanja parcela jezgro nove parcele biti stara parcela – sa izgrađenim stočarskim objektima i bunarima.

Poljoprivrednicima je objašnjeno da treba da se aktivno uključe u komasaciju, jer od dogovora zemljoradnika u najvećoj meri zavisi uspeh ovog posla.

Predočeno je i da daljeg cepanja parcela neće biti, a ukoliko poljoprivrednici budu složni, zemljište će biti značajno ukrupnjeno. Iskustvo govori da se lakše odobravaju hipotekarni krediti poljoprivrednicima koji su obavili komasaciju.

M. S-n.