ĐURĐEVDANSKE SVEČANOSTI U ŽITIŠTU

Kumstvo sa oca na sina
Đurđevdan, crkvenu i svetovnu slavu mesta, Žitištani su proslavili kako je to ovde uobičajeno proteklih godina. Blagoje Trivunović bio je slavski kum, a kumstvo je, za narednu godinu, predao sinu Tihomiru Trivunoviću. Nakon Svete liturgije i rezanja slavskog kolača, mališani iz Predškolske ustanove „Desanka Maksimović” su pesmom i igrom uveličali događaj.
Kako izveštava sajt „Žitište onlajn”, prethodno veče u restoranu „Park” članovi Saveta Mesne zajednice Žitište obeležili su slavu rezanjem slavskog kolača i uručili su zahvalnice Dragi Radinoviću, Milanu Sučeviću i Desanki Malešević.
Đurđevdansku svečanost organizovala je Srpska pravoslavna crkva Opštine Žitište, u saradnji sa MZ i Opštinom Žitište, kao i OŠ „Sveti Sava”. Programom je bilo predviđeno praznično bdenije u Hramu Sv. Velikomučenika Georgija, svečana akademija u Domu kulture na kojoj se mogao čuti hor „Mironosice” iz Zrenjanina i videti pozorišna predstava „Vozovi i dalje prolaze”.
L.Z.

SLAVSKI KONCERT KUD-A „ZORA”
U okviru obeležavanja seoske i hramovne slave Spaljivanja moštiju svetog Save, u petak, 12. maja, u 20 časova u Domu kulture u Srpskom Itebeju članovi KUD-a „Zora” održaće slavski koncert narodnih pesama i igara. Ovo kulturno umetničko društvo je, inače, osnovano pre 120 godina, a u večerašnjem programu učestvovaće 120 članova u nekoliko folklornih i pevačkih sekcija.
Z. D.