DVADESETO IZDANjE MANIFESTACIJE „BANATSKE VREDNE RUKE” OKUPILO 28 UDRUŽENjA ŽENA I MNOŠTVO POSETILACA

Bogatstvo ručnih radova i đakonija

Na Trgu slobode u petak, 16. avgusta, probuđene su uspomene na vreme kada je izrada rukotvorina bila uobičajena stvar u većini porodica. Tome je doprinela manifestacija „Banatske vredne ruke”, na kojoj je ove godine učestvovalo 28 aktiva žena.

Ova smotra je osnovana 2000. godine sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja narodnog stvaralaštva. Zbog veličine i značaja, uvrštena je u manifestacije od značaja za Grad Zrenjanin i od tada se organizuje samostalno.
– Prezadovoljan sam ovogodišnjom organizacijom „Banatskih vrednih ruku”! Gradu Zrenjaninu je svakako na ponos da ima ovakve aktive žena i da možemo da vidimo lepe stvari koje su nam pripremile njihove članice – rekao je Zoran Ljubotina, direktor zrenjaninske Turističke organizacije.
Takmičarski karakter manifestaciji „Banatske vredne ruke” vraćen je pre tri godine, tako da su mnogobrojna udruženja i ovoga puta pokazala ko je najbolji u pravljenju slatkih i slanih đakonija i izradi ručnih radova.
Tokom manifestacije bio je održan i bogat kulturno-umetnički program.
Na bini ispred gradske kuće najpre su nastupili folkloraši, a nakon toga usledio je koncert grupe „Ođila”.
Organizator je bio Grad Zrenjanin sa Turističkom organizacijom, a podršku je pružila i kompanija „Gomeks”.

  • POBEDNICE
    U izradi ručnih radova u pojedinačnoj kategoriji, poredak je sledeći: 1. mesto Klub žena Mužlja, 2. KUD „Arsenije Teodorović” (sekcija žena Perlez), 3. mesto Asocijacija žena „Tradicija” (Elemir). Plasman u ukupnom nastupu, ručni radovi: 1. mesto Udruženje žena „Ruža” iz Aradca, 2. mesto Negovaoci mužljanskih običaja „Remus” (Mužlja), 3. Udruženje žena Kumane. Priprema jela (slatkiši i slaniši): 1. Udruženje građana Centar 023 (Zrenjanin), 2. Asocijacija žena Srbije Mesna zajednica Elemir, 3. Asocijacija žena Srbije (MZ Orlovat). Plasman u ukupnom nastupu u pripremi jela: 1. Asocijacija žena Srbije (MZ Klek), 2. Udruženje žena „Gradnulički biseri” (Zrenjanin), 3. Udruženje žena „Naš osmeh” (Sečanj). Za kompletan nastup na manifestaciji „Banatske vredne ruke” prvu nagradu dobilo je Udruženje žena „Dositej” iz Zrenjanina.

 

tekst i foto: Damir Petrović