DVANAESTI SEMINAR FARMERA U ORGANIZACIJI KLUBA „100 P PLUS” I AGENCIJE „KARAVAN”

Poruka iz „Omorike”: Budućnost agrara je u udruživanju

Pored poljoprivrednika, na najvećem skupu ratara u Srbiji učestvovali su i predstavnici brojnih privrednih društava
Nepogode izazvane sušom i poplavama lane su imale manji uticaj na poljoprivredu od zvanične agrarne politike – subvencije na 20 hektara su umanjene i neisplaćene, a smanjen je i agrarni budžet za 2016. godinu. Osim toga, pretpristupni fondovi za poljoprivredu IPARD već nekoliko godina su „u najavi”, a nekoliko godina u budućnosti ni na vidiku – rekao je Vojislav Malešev, predsednik Kluba „100 P plus”, na otvaranju Zimskog seminara farmera koji je održan od 24. do 30. januara u Hotelu „Omorika” na Tari.
Klub „100 P plus” i Turistička agencija „Karavan” su ove godine, po dvanaesti put, organizovali Zimski seminar. Pored poljoprivrednika, na skupu su učestvovali i predstavnici brojnih privrednih društava – uvoznici i prodavci poljoprivredne mehanizacije, semena, zaštitnih sredstava i ostale opreme za poljoprivrednike. Reč je o najvećem okupljanju ratara – farmera u Srbiji. Seminar ima za cilj da predstavi nove tehnologije, promene u agrarnoj politici, kao i da omogući: razmenu iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji i prikupljanje informacija o cenama repromaterijala.
Prema rečima Vojislava Maleševa, 2015. godina će ipak biti zapamćena po usvojenom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji praktično ostavlja članove Kluba bez pristupa državnim oranicama.
Kad je reč o aktivnostima Kluba, Malešev je istakao studijsku posetu Holandiji, 11. SPIT u Kaću (130 mašina predstavljeno je pred pet stotina posetilaca), savetovanje o proizvodnji pšenice i posetu sajmu u Hanoveru.
Učesnik seminara, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović, zamerio je Klubu „100 P plus” što se aktivnije ne uključi u proces zastupanja interesa poljoprivrednika pred Ministarstvom. On je naglasio napore pregovaračkog tima da u što boljem svetlu predstavi poljoprivredu Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom. Golubović je najavio otvaranje laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka i osvrnuo se na neistine o kvalitetu mesa koje pojedinci iznose u javnost.
Učesnici seminara ističu da su, i pored otužnih uslova poslovanja, ipak optimisti. Međutim, naglašavaju da im je jako teško da zadrže to raspoloženje, jer se događaji u Srbiji sve češće razvijaju u pogrešnom smeru, pa tako mere agrarne politike iz 2004. godine (subvencionisane kamate, bespovratna sredstva itd.) danas predstavljaju misaonu imenicu.

 

  • 23 - 4 tara OmorikaFabrika krvnih zrnaca
    – Vojna ustanova u svom sastavu ima više hotela na Tari, a „Omorika” je najpoznatiji. Reč je o monumentalnom zdanju koje je izgrađeno 1977. godine (ima 155 soba i apartmana) – kaže za list „Zrenjanin” Tomislav Jovanović, upravnik Hotela „Omorika”. – U neposrednoj blizini su pešačke i trim staze, fudbalski, košarkaški i tereni za odbojku. Hoteli su na idealnoj visini od 1050 metara, što pogoduje srčanim bolesnicima i obolelima od plućnih bolesti. Klima na Tari, gusta borova šuma i veliki broj sunčanih dana doprinose i poboljšanju krvne slike, pa zato za ovu planinu kažu da je „fabrika krvnih zrnaca”.

 

Dalibor Bubnjević