DVANAESTO BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE: Časni krst u ruci Nemanje Marića

‒ Čestitam svima koji su danas ušli u vodu i  hvala svima koji su došli da nas podrže.Voda je zaista bila jako hladna i nije bilo lako ući u nju i zaplivati. Svako ko je pokušao jeste pobednik. Ovaj dan ću posebno pamtiti, mnogo mi znači što sam prvi doplivao do krsta i plivaću dokle god budem mogao – rekao je Nemanja Marić koji je danas, na Bogojavljenje, prvi doplivao do Časnog krsta na jezeru kod Kulturnog centra.

Učešće u dvanaestom plivanju za Časni krst uzelo je 39 učesnika. Pored Zrenjaninaca učesnici su došli iz Farkaždina, Tomaševca, Ečke, Taraša, Žablja, Banatskog Despotovca, Pančeva, Novog Sada i Novog Miloševa. Plivala je i jedna devojka – Zrenjaninka Tatjana Rešković. Nekoliko hiljada sugrađana bodrilo je plivače i pokazalo interesovanje za ovaj tradicionalni običaj.


Organizatori su Srpska pravoslavna crkva – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Grad Zrenjanin i Kulturni centar.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima,
čestitavši praznik svima pozdravom na Bogojavljenje: „Bog se javi”.
Kum Saša Santovac, zamenik gradonačelnika,  uručio je poklon Nemanji Mariću, a čestitali su mu i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.
– Svi oni koji su danas plivali jesu pobednici i vitezovi, a sve vode su osveštane. Plivanje nije takmičarskog karaktera. Suština je ući u vodu, zaplivati, doći do krsta, celivati ga i dobiti božji blagoslov – poručio je jerej Veselin Vlaški.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović