AKCIJA OZELENjAVANjA: Seoske mesne zajednice dobile sadnice

Na konferenciji za medije koja je održana u gradskoj kući, predstavljen je plan za pošumnjavanje seoskih naseljenih mesta. Pomoćnik gradnočelnika Duško Radišić je istakao da je Grad u prošloj godini zasadio 10.000 sadnica (bagrema, brestа, i topolе), i da će ovaj trend biti nastavljen i u 2020. godini.
– Grad će podeliti mesnim zajednicama 7.000 sadnica. Najveći deo njih (5.000) je bagrem čime smo izašli u susret pčelarima pošto je bagrem medonоsno drvo. Ostatak čine brest i topola sa po 1.000 sadnica. Sadnice će između ostalog biti zasađene i na mestima divljih deponija i to uglavnom brest i topola. Nadamo se da će neodgovorni pojedinci prestati da bacaju otpad na ta mesta. Za sada se prijavilo 15. mesnih zajednica, ali očekujemo da će se i ostale priključiti ovoj akciji. Pridružili su nam se i pčelari, lovci kao i dobrovoljna vatrogasna društva. Oni će u svojim naseljenim mestima voditi računa o sadnicama. Očekujemo da sadnja bude gotova u toku ove ili sledeće nedelje – istakao je Duško Radišić.
Radomir Vlačo predsednik Saveza pčelarskih udruženja Vojvodine je kazao da je sadnja značajna i da je dobro što je Grad stavio akcenat na sadnju medonosnog drveća. Rekao je da ovim prostorima imamo slab razvoj pčelinjih zajednica baš iz tog razloga što nema dovoljno medonsonog drveća kao što je bagrem, lipa i evodija. Takođe je dodao da je dve trećine hrane koju imamo na trpezi proizvod oprašivanja pčela. Banat je inače je jako slabo pošumljen, svega 2 odsto, što je kako ističu nadležni nedovoljno.

Ž.M.