DVE GODINE OD UPUĆENOG APELA KUMANČANIMA NISU ISPUNJENI ZAHTEVI

Celodnevni boravak u vrtiću je potreba, a ne hir

Kako bi nadležnima skrenuli pažnju da je dece u njihovom selu sve više i da postojeći kapaciteti predškolske ustanove ne zadovoljavaju potrebe, meštani Kumana početkom 2021. godine Opštini Novi Bečej predali su peticiju za izgradnju vrtića. Nakon toga usledio je sastanak sa predstavnicima Mesne zajednice i predsednikom Opštine. Međutim, još uvek se ništa nije promenilo, rekla nam je Biljana Stojanov, zastupnica više od 1.000 potpisnika.
Kako je tada utvrđeno, od oko 200 mališana za vrtić je bilo zainteresovano 150 – blizu 70 za jaslice, 55 za obdanište, a 25 za produženi vrtić.
– Na tome se sve završilo. Natalitet je u porastu, Kumane se po broju dece izjednačilo sa Novim Miloševom – kaže naša sagovornioca.
U vrtiću koji je smešten u prostorijama Osnovne škole „Milan Stančić Uča” formirane su tri grupe. Dve čine deca predškolskog uzrasta (pet i šest godina), a postoji i mešovita u kojoj su devojčice i dečaci nekoliko starosnih dobi. Primljena je još jedna vaspitačica, ali je problem u tome što je moguć samo poludnevni boravak mališana.

Kako naglašava Biljana Stojanov, u pitanju je veoma mali prostor, zbog čega jedna grupa mora popodne da boravi u vrtiću. U mnogim porodicama nema ko da brine o deci dok su roditelji na poslu, pa bi im celodnevni boravak bio rešenje.
– Ne možemo se oslanjati na pomoć baba i deda. Neki od njih još uvek rade, a ako su u penziji, ponekad im zdravstveno stanje ne dozvoljava da unuke čuvaju puno radno vreme. Osim toga, deci je potrebno da borave i druže se sa vršnjacima – podseća Stojanov.
Ona smatra da bi jedno od rešenja moglo da bude izgradnja novog vrtića na mestu na kojem se nalazi zgrada stare škole, a čije je rušenje u planu.
– Plac je u vlasništvu Opštine Novi Bečej. Lokacija je preko puta škole, postoji veliko dvorište sa mnogo zelenila. Tu bi mališani mogli da se igraju. Ispred objekta ima dovoljno prostora da se izgradi parking – opisuje Biljana Stojanov.
Dodaje da bi nova zgrada pogodovala i radu škole. U slučaju da im se oslobode sada zauzete prostorije, nastava bi mogla da se odvija u jednoj smeni.
Istražujući potencijalna rešenja, ova Kumančanka je kontaktirala i „Fondaciju Đoković”. Odgovorili su joj da mogućnost za saradnju postoji, ali samo ukoliko im se obrate nadležni iz lokalne samouprave.
– Razočarana sam jer problem može da se reši, ali kao da nema dovoljno volje za to – smatra naša sagovornica.
Informacije o uslovima koje je potrebno ispuniti kako bi se izgradio vrtić u selu, koje korake su preduzeli i kako se mogu obezbediti sredstva, do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo od nadležnih u Opštini Novi Bečej.

J. Šormaz