DVE I PO GODINE OD IZGRADNjE PUŠTEN U POGON VODOTORANj U TOMAŠEVCU

Očekuje se stabilno snabdevanje vodom

Stanovnici Tomaševca ubuduće neće imati problema sa slabim pritiskom u vodovodnoj mreži i nepoželjnim gasovima koji su zajedno sa vodom oticali iz slavina zahvaljujući tome što je konačno proradio vodotoranj, čija je gradnja bila završena sredinom 2017. godine.
Pre desetak dana, nakon okončanih radova oko dezinfekcije tornja i ispiranja mreže, vodotoranj i novi bunar pušteni su u pogon, kako obaveštavaju iz Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, kojem je bila poverena izgradnja vodotornja i dela vodovodne mreže u Tomaševcu.
Nakon toga, kompletna vodovodna mreža u ovom selu prebačena je na novi bunar i vodotoranj, a stari sistem je isključen.
Kako objašnjava Aleksandar Rudić, član Saveta Mesne zajednice u Tomaševcu, to za građane pre svega znači da će imati bolji i konstantan pritisak u česmama, sa čime je bilo problema pogotovo leti, kada ljudi zalivaju bašte i napajaju stoku.


– Pored toga, u vodi više neće biti nepoželjnih gasova poput metana. Oni su stvarali vazdušne džepove u instalacijama zbog čega je prskala voda kada se odvrne slavina. Takođe, kada u selu bude nestalo struje ili se desi nekakva havarija, u vodotornju će biti 200 kubika vode za alternativno napajanje tokom nekoliko sati dok se ne reši kvar. Pumpe će iz bunara potiskivati vodu u vodotoranj – navodi Rudić.
Gradnja ovog objekta, visokog 37 metara, počela je 2016. godine, a on je završen krajem juna 2017. Međutim, neko vreme je stajao suv. Kako podsećaju iz „Vodovoda”, u jesen 2018. godine počela je bila izgradnja 600 metara vodovodne mreže, sa pripadajućom armaturom i šahtovima, a koja spaja vodotoranj i bunar sa postojećom mrežom. Potom je 2019. Grad obezbedio priključak struje za ove objekte.
Za tomaševački vodotoranj lokalna samouprava je izdvojila 27,2 miliona dinara, a Mesna zajednica je obezbedila nov bunar. Posao izgradnje i montaže vodotornja bio je poveren preduzeću „Patent invest” iz Beograda.
M. Maričić