Ediția a XXVIII-a a Festivalului ”Tinerețea Cântă” desfășurată la Uzdin

Tineri și iubitori ai muzicii ușoare românești
Timp de două zile Uzdinul a găzduit tinerii interpreți de muzică ușoară la o nouă ediție a Festivalului ”Tinerețea Cântă”. Festivalul ”Tinerețea Cântă” și-a propus să adune la un loc cât mai mulți tineri, iubitori ai muzicii ușoare românești ceea ce a și reușit ani în șir. Sute de melodii au fost interpretate la Uzdin, semnate de tineri din Voivodina și în acel mod festivalul a continuat și în acest an. Vineri și sâmbătă 14 și 15 octombrie pe scena Căminului Cultural ”Doina” din Uzdin a avut loc ce-a de-a XXVIII-a ediție. La cele două spectacole unul național și altul internațional sau prezentat interpreți de muzică ușoară de la noi, din România dar și în calitate de oaspete din Marea Britanie. În ambele seri participanții au fost urmăriți de un juriu de specialitate care a acordat premii pentru cea mai bună compoziție, ce-a mai bună interpretare, cel mai bun text, cel mai bun debutant precum și premiul publicului. În prima seară, în cadrul Concursului Naţional  s-au prezentat  12 piese în interpretarea tinerilor din Satu Nou, Vârşeţ şi Uzdin. Cu cuvinte de salut primul sa adresat Stelian Miclea președintele „Tineretului musical”, urmând Consulul general al României la Vârșeț, domnul Dan Nicolae Constantin, Vasile Barbu în fața Consiliului Național al Minorităţii Naţionale Române. În numele Comunei Covăcița publicul a fost salutat de Milan Garašević , președintele Comunei care a avut onoarea de a inugura ediția de anul acesta.
Juriul de specialitate în componenţă: Aleksandar Dujin, preşedinte şi membri Romeo Vereşan ,Ovidiu Ştefan Mureşan, Ana Niculina Ursulescu şi Teodor Rămianţ,  a adus următoarea decizie:
CONCURSUL NAȚIONAL
Premiul publicului: Alexandra Eliza Fera, premiul pentru debut: Jovana Timea Jovanovici, premii pentru text, premiul III: Aurora Rotariu Planjanin, pentru textul piesei „Toate gândurile mele”, premiul II: Cristina Dalea, pentru textul piesei „M-am îndrăgostit”, premiul I: Todor Groza Delacodru, pentru textul piesei „Te aștept pe-același drum”, premii pentru compoziție, premiul III: George Planianin, premiul II: Cristina Mic, premiul I: Cristina Dalea, premii pentru interpretare, premiul III: Anisia Liviana Băbuț Cristian Puia și Anisia Liviana Băbuț (duet), premiul II: Anisia Liviana Băbuț și Jaclina Puia (duet) Catarina Bugarin, premiul I: Cristina Mic.
În afara concurenței sau prezentat Virginia Totan, Ionela Sfera Anisia Liviana Băbuț Jaclin Puia Cristina Mic Andreea Șoșdean iar ca oaspete special din Marea Britanie sa prezentat Irene Silva. Irene Silva a avut nenumerate concerte pentru publicul din Marea Britanie, Statele Unite ale Americi, Europa și Asia și îi place foarte mult să compună. În anul 2009 a sris melodia ”Out of the Derkness” (Din întuneric) pe care a interpretat-o la Gala de cartitate Animals Asia Fondation.
În seara a doua, la Concursul  Internaţional, care a avut loc, sâmbătă, pentru titlul de cel mai bun interpret s-au întrecut oaspeţii din România, şi deţinătoarele premiilor de anul trecut la concursul naţional. Juriul de specialitate a adus următoarea decizie:
Premii pentru interpretare, premiul III: Alexandra Moraru, premiul II: Andreea Ioana Șoșdean, premiul I: Petronia Maria Belean
Similar anilor trecuţi, festivalul este organizat de „Tineretul Muzical” din Uzdin, cu sprijinul Adunări Comunei Covăcița, Ministeriului Culturii și Informăriial Republici Serbia, Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române, Departamentului Politici Pentru Relația cu Români de Pretutindeni şi Secretariatului provincial pentru cultură și Informare Publică, Institutul de cutură al Românilor din Voivodina și a sponzorilor. Tradițional a fost publicat și periodicul al Festivalului de muzică ușoară ”Zori senine” care și de data acesta în conținutul său a prezentat participanți de la acesta ediție.
M. V.