EKIPA IZ BANATA SUDJELOVALA NA GASTRO FESTIFALU „CROZ KUHINJE VOJVODINE”

Vojvođanski kulinarski majstori u Petrovaradinu pokazali svoja umijeća

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić” iz Petrovaradina organiziralo je 25. rujna u dvorištu DVD-a „Petrovaradin” četvrti susret ljubitelja kulinarskih vještina pod nazivom „CROz kuhinje Vojvodine”. Natjecale su se četiri ekipe, a jela su bila začinjena pjesmom domaće klape „Jelačić”, koju su glazbeno pratili Zvonko Tadić i Živan Popović. Kao gosti nastupili su članovi Srpsko-češke udruge „Beseda” iz Petrovaradina.
Hrvatska Udruga „Široko” iz Niša pripremala je specijalitete s roštilja. Miro Čavara, njihov predstavnik, rekao je da oni prvi puta sudjeluju na ovoj gastro-manifestaciji.
– Donosimo stvari s juga Srbije. Prvi interkulturalni susreti uvijek se događaju uz pomoć vilice ili žlice, pa je to naš doprinos tome – naveo je Čavara.
Roštilj je bio samo predjelo za riblje specijalitete. „Tu su dva šarana, pola glave i nekoliko parčadi soma, jedna babuška, trebalo bi da je tu i štuka ali je nema. Štuka daje specifičan miris, nešto posebno”. Tako je o sadržaju kotlića koji je grijao kazao prof. dr. Marko Kovač, Berežac iz Petrovaradina i kulinarski veteran.
– Drugi puta dolazimo ovdje. Prošle godine smo bili samo gosti, a sada i mi spremamo hranu. Pripremamo pečenu deveriku na starčevački način i nadamo se da će i gosti i domaćini uživati u našim specijalitetima. Deverike su ulovljene u Dunavu, kod nas u Starčevu. Lijepe su i svježe. Kada su u Starčevu radili pravi alasi, dok nisu bile podignute đerdapske hidrocentrale, Dunav je bio daleko brži, a deverika je bila delikates. Oni su tu ribu ostavljali za sebe, nisu je prodavali. I dan danas je kod nas deverika vrlo cijenjena – naglasio je NikolaPavlić, član starčevačke podružnice Udruge banatskih Hrvata, predstavljajući svoje pomagače, Nemanju Petrovića i Željka Blazovića.


Mirko Turšić, predsjednik HKPD-a „Jelačić”, kaže da ova manifestacija ima za zadatak promicati kulinarstvo kao vještinu i tradiciju ovdašnje hrvatske zajednice.
– Promoviramo naše udruge koje imaju priliku da se ovim putem upoznaju, druže, razmijene recepte. Namjera nam je prikazati koliko je hrvatska zajednica i na ovaj način živa. Na prvom je mjestu želja HKPD-a „Jelačić” da bude dobar domaćin u neformalnom druženju udruga širom Vojvodine i Srbije i da se jedni drugima više približimo – istaknuo je Turšić.
Gosti u Petrovaradinu bili su opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, dr. Stjepan Glas, član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za informiranje, Boris Udovčić, dopredsjednik Vijeća, Darko Vuković, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i zamjenik predsjednika DSHV-a, Goran Kaurić, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Josip Bako i zamjenica načelnice Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada Vlasta Pokas Maestracci. Manifestaciju su podržali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.
DALIBOR MERGEL
Foto: Hrvatska riječ & Udruga banatskih Hrvata