„EKO GRADNjA” I „ČISTOĆA I ZELENILO” POSTROJILE SVOJU MEHANIZACIJU

Sve je spremno za snežne padavine

Zrenjaninsko preduzeće „Eko-gradnja” će i u predstojećoj zimskoj sezoni održavati lokalne puteve na teritoriji Gada Zrenjanina, kako to radi osmu godinu zaredom.
Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina je objavljeno da je u nadležnosti tog preduzeća 400 kilometara lokalnih saobraćajnica i ulica. Za održavanje oko 200 kilometara državnih puteva zadužene su službe JP „Putevi Srbije”.

DOVOLjNO AGREGATA
Zbog aktuelne epidemijske situacije, ove godine je izostala tradicionalna poseta gradskih čelnika službama za održavanje puteva. Međutim, iz preduzeća „Eko-gradnja” uveravaju da je sve spremno za početak sezone, da je obezbeđeno dovoljno mehanizacije i opreme, kao i soli i agregata za posipanje.
Prve hladne dane, najavljene mrazeve i eventualne padavine službe ovog preduzeća dočekuju u svojoj bazi na Bagljašu. Dok je deo mašina i opreme stacioniran na suprotnom kraju grada, u blizini industrijske zone „Jugoistok”.
U preduzeću još ističu da imaju na raspolaganju mehanizaciju u većem obimu nego što se to zahteva planom i programom zimskog održavanja puteva, i da mogu da adekvatno reaguju i u slučaju obimnijih padavina u kratkom vremenskom roku.

KAMIONI, KIPERI, TRAKTORI NA RASPOLAGANjU
I zimska služba JKP „Čistoća i zelenilo” takođe je svoju mehanizaciju stavilo u stanje pripravnosti. Kako je istakla Danijela Tančić, portparolka preduzeća, za održavanje grada tokom zime sve je spremno.
– Prema programu rada, za ove poslove biće angažovan veći broj radnika. Od mehanizacije imamo kamion „zastavu”, kipere, traktore različitih veličina i snaga koji su opremljeni daskama za guranje snega i posipačima, rovokopači opremljeni daskom za guranje snega, bobkat, top za sneg i mini-čistilicu. Za ovu zimu obezbeđeno je 120 tona soli i 60 tona kamenog agregata. Po gradu je lociran i određen broj spremnika u koje može da se odloži 1.000 kilograma soli – rekla je Danijela Tančić, i podsetila da zimska služba ovog preduzeća radi u periodu od 1. novembra do 1. aprila naredne godine.
Ona je dodala i to da prioritet „Čistoće” predstavljaju ulice iz užeg centra i svi mostovi iz programa održavanja, javno prometne površine uz magistralu i ostale površine iz programa drugog stepena održavanja.
– Svim javnim ustanovama i mesnim zajednicama, obezbedili smo po 100 kilograma soli, koju mogu preuzeti u prostorijama našeg komunalnog preduzeća – ukazala je Danijela Tančić iz „Čistoće” i dodala da će stepen angažovanosti zimske službe zavisiti od vremenskih uslova.

PREMA PLANU I PROGRAMU
– Programom održavanja ulica u zimskom periodu, predviđeno je iznošenje snega iz ulica užeg centra grada, čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina (trotoari, parkinzi, biciklističke staze, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima). Takođe, radnici „Čistoće” posipaće javne površine odgovarajućim sredstvima (so i kameni agregat, tečni kalcijum-hlorid, tečnost protiv smrzavanja) radi sprečavanja stvaranja poledice i kliznih mesta, odnosiće sneg iz užeg centra grada kada snežni pokrivač dostigne 50 cm ili smeta pešacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju – istakla je portparolka JKP „Čistoća i zelenilo”.

S. Vorkapić