„EKOGRADNJA” I „ČISTOĆA I ZELENILO” POSTROJILE SVOJU MEHANIZACIJU

Sve je spremno za snežne padavine

Preduzeće „Ekogradnja” će i u predstojećoj zimskoj sezoni održavati lokalne puteve na teritoriji Gada Zrenjanina. Ono je bilo angažovano prethodnih deset godina zaredom.
Na zvaničnom sajtu Grada Zrenjanina je objavljeno da je u nadležnosti tog preduzeća 400 kilometara lokalnih saobraćajnica i ulica. Za održavanje oko 200 kilometara državnih puteva zadužene su službe JP „Putevi Srbije”.

NOVA OPREMA
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac posetio je prošle nedelje zimski punkt „Ekogradnje” kako bi se uverio u spremnost ljudstva i mehanizacije za snežne padavine.
Siniša Kukin, rukovodilac zimske službe ovog preduzeća naveo je da je ono osavremenilo svoju opremu i vozila koja će biti na putevima ukoliko to bude neophodno.
– Sa novom logistikom „Ekogradnja” ima i više nego što je dovoljno mehanizacije i mašina za održavanje puteva. Posedujemo dovoljno kamiona i mašina za slučaj vanredne situacije i nepredviđenih količina padavina. Osposobljeni smo odmah da reagujemo kako ne bi dolazilo do kolapsa u saobraćaju – naglasio je Kukin.

KAMIONI, KIPERI, TRAKTORI NA RASPOLAGANJU
I zimska služba JKP „Čistoća i zelenilo” takođe je svoju mehanizaciju stavilo u stanje pripravnosti. Kako je istakao Nemanja Milinković, direktor ovog komunalnog preduzeća, za održavanje grada tokom zime sve je spremno.
– Prema programu rada, za ove poslove biće angažovan veći broj radnika. Od mehanizacije su spremna dva kamiona kipera, pet traktora opremljenih daskama za guranje snega i posipačima soli, četiri rovokopača (takođe sa daskama za guranje), top za sneg, mini čistilica i vozilo za prevoz ljudstva. Za predstojeću zimu obezbeđeno je 120 tona soli i 60 tona kamenog agregata. Po gradu je lociran i određen broj spremnika u koje može da se odloži 1.000 kilograma soli – rekao je Nemanja Milinković i podsetio da zimska služba ovog preduzeća radi u periodu od 1. novembra do 1. aprila naredne godine.


On je dodao i to da prioritet „Čistoće” predstavljaju ulice iz užeg centra i svi mostovi iz programa održavanja, javno prometne površine uz magistralu i ostale javno prometne površine iz programa drugog stepena održavanja.
– Svim javnim ustanovama i mesnim zajednicama, obezbedili smo po 100 kilograma soli, koju mogu preuzeti u prostorijama našeg komunalnog preduzeća – ukazao je direktor „Čistoće” i dodao da će stepen angažovanosti zimske službe zavisiti od vremenskih uslova.

S. Vorkapić

  • ČEKA SE DA NAPADA 50 CM
    – Programom održavanja ulica u zimskom periodu, predviđeno je iznošenje snega iz ulica užeg centra grada, čišćenje i uklanjanje snega i leda sa javnih površina (trotoari, parkinzi, biciklističke staze, stepeništa na mostovima i nadvožnjacima). Takođe, radnici „Čistoće” posipaće javne površine odgovarajućim sredstvima (so i kameni agregat) radi sprečavanja stvaranja poledice i kliznih mesta, odnosiće sneg iz užeg centra grada kada snežni pokrivač dostigne 50 cm ili smeta pešacima, biciklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju – istakli su iz JKP „Čistoća i zelenilo”