ZORANA NIKOLIĆ RUČNO IZRAĐUJE UNIKATNE POKLONE I UŽIVA DA USREĆI DRUGE

Papirne čarolije iz Lukićeva

Počelo je tako što je sin trebalo da počasti drugare za rođendan. Nisam htela da napravim klasičnu tortu pa sam smislila nešto drugačije. Pošto je on veliki ljubitelj životinja, a tada posebno krokodila – to je bila prva stvar od papira koju sam napravila – priča Zorana Nikolić iz Lukićeva.
Od papirnog krokodila posle nekog vremena došla je do izrade poklon-kutijica, čestitki i tzv. skrepbuk (scrapbook) albuma. Malo pre početka pandemije ohrabrila se da napravi Instagram stranicu „Zokine papirne čarolije” na kojoj svoje proizvode predstavlja i prodaje. Želja za kreativnošću dovela ju je do toga da se redovno bavi ovim hobijem, gde je pronašla beg od brojki. Naime, Zorana je po struci ekonomista i radi u porodičnoj firmi.

 

NAJZAHTEVNIJI SU ALBUMI
S obzirom na to da je po prirodi perfekcionista, više uživa u izradi komplikovanijih proizvoda sa više detalja. Takve su tematske poklon-kutije, a za koju joj je potrebno dva sata neprestanog rada.
– Jedna od omiljenih stvari koje sam napravila bila je kutija za učiteljicu. To je bilo nešto zahtevnije jer sam izrađivala klupe, dnevnik, tablu i krede od papira – kaže Zorana.
„Skrepbuking” u bukvalnom prevodu sa engleskog znači: „knjiga od otpadaka/isečaka”. U pitanju mogu biti različite sitne dekoracije kojima se ukrašavaju spomenari, dnevnici, foto-albumi, zatim stranice recepata, stihova i raznih zabeleženih uspomena. Za ovu tehniku mogu se koristiti i materijali koje imamo u kući. Ipak, da bi se napravilo nešto kvalitetnije i trajnije, neophodan je odgovarajući repromaterijal. Nabavka često ume da bude problem, navodi Zorana.
– Papir u štampi koji koristim je teže pronaći jer ga u Zrenjaninu prodaju bukvalno samo dve knjižare i uvek imaju isti izbor. Nekad mi rođaci donesu iz inostranstva, nekad ga nabavim u kineskim centrima – objašnjava sagovornica.
I pored toga, smatra da joj je najbitnije da uživa u tome što radi, pa joj zato zarada od ovog hobija nije primarna.
– Negde sam u malom plusu, kada se sve sabere. Došla su neka krizna vremena i onda sam rešila da cenu spustim na troškove. Ne tražim nikakvo bogatstvo, jednostavno mi je drago kad nekoga usrećim i vidim osmeh na licu. To mi uvek ulepša dan – ističe sagovornica.

VIŠE SE CENI RUČNI RAD
Nedavni bazari bili su dobra prilika za preduzetnike i kreativce poput Zorane, ali naša sagovornica smatra da zrenjaninski još uvek nije toliko zaživeo. Uprkos tome, navodi da su joj ova okupljanja omogućila da upozna dosta ljudi, a nakon tih poznanstava poveća joj se i broj pratilaca na društvenim mrežama.
– Učestvovala sam na sajmovima u Novom Sadu i u Zrenjaninu. Više cenim direktan kontakt sa ljudima, kada oni mogu da kažu šta žele i vide bar nešto od proizvoda. Problem kod bazara je u tome što su zajedno izloženi i ručni radovi i đakonije. Čini mi se da će svako uvek pre otići da kupi hranu nego rukotvorinu. Mada, uvek se nađu i posetioci koji stvarno cene ručni rad i preduzetništvo – kaže Zorana. Smatra da je sve više onih koji vrednuju ove stvari.
– Možda je to posledica toga što puno radimo i nemamo toliko vremena za druženje. Onda ljudi gledaju da svojim najmilijim poklone nešto što je personalizovano i stvoreno od srca – zaključuje ova Lukićevljanka veštih ruku.

A. Ilijev
foto: privatna arhiva