ELEKTRONSKA PROCEDURA KOJA ĆE SMANJITI GUŽVE U AMBULANTAMA

Po lekove – samo sa knjižicom

Lekari Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” počeli su da pišu prve elektronske recepte (e-recepte) za hronične bolesnike – izjavila je u utorak, 27. marta na konferenciji za medije načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja dr Verica Budimir.
Elektronski recepti za sada će se propisivati samo hroničnim bolesnicima odnosno pacijentima koji imaju nepromenjenu terapiju godinu ili više dana unazad. Njima će lekar najpre ponuditi e-recept, a pacijenti će se onda odlučiti da li ga žele ili ne. Ovaj elektronski, obnovljivi recept, u zavisnosti od dogovora sa pacijentom, sada će moći da se propisuje i na tri-četiri ili čak pet-šest meseci, a ne samo na dva, kao što je bilo do sada za hroničnu terapiju.
– Pacijenti će doći kod izabranog lekara, dobiti recept u papirnoj formi kao i do sada, s tim da će na njemu biti broj meseci važenja tog recepta. Sa tim receptom i zdravstvenom knjižicom idu u apoteku, gde će im izdati terapiju za mesec dana. Svaki sledeći put kada podižu terapiju, u apoteku odlaze samo sa svojom zdravstvenom knjižicom, bez posete izabranom lekaru. Pacijenti su u obavezi da odu u apoteku 30. dana od dana propisivanja recepta, plus-minus sedam dana. Ukoliko se ne pojave u tom periodu, njihova terapija će biti obrisana iz evidencije i neće moći da je podignu, ali će narednog meseca ponovo moći da je uzmu ukoliko dođu u predviđenom periodu za podizanje terapije – objasnila je dr Bojana Vještica, specijalista socijalne medicine.
Dodala je da će pacijenti moći da podignu recept u bilo kojoj apoteci u zemlji koja izdaje elektronske recepte. Sve apoteke koje imaju tu mogućnost imaće na ulazu nalepnicu za elektronski recept.
– Prošle nedelje je bila obuka povodom uvođenja elektronskih recepata na koju su pozvani svi apotekari našeg Okruga, a po velikom broju koji se odazvao na predavanje, očekujem da će velika većina apoteka ubuduće izdavati elektronske recepte – navela je dr Bojana Vještica.
Uvođenje elektronskog recepta pomoći će i lekarima i pacijentima, ističe dr Verica Budimir.
– Pacijenti neće morati svakog ili svakog drugog meseca da zakazuju pregled kod izabranog lekara kako bi dobili recepte za hroničnu terapiju. Iskustva pokazuju da je u domovima zdravlja gde je do sada zaživeo e-recept smanjen broj poseta lekaru za 10 do 40 odsto. Tako lekarima ostaje više vremena da se bave bolesnim pacijentima koji dolaze zbog pregleda, kao i preventivnim radom. Smanjiće se gužve po ambulantama, što je važno jer Dom zdravlja i dalje ima nedovoljan broj lekara.
Dr Budimir je dodala da u elektronskoj proceduri izdavanja recepata participacija za lekove i dalje postoji.
– Pacijent koji je plaćaju, platiće samo onda kada dobiju obnovljivi recept, a narednih četiri, pet ili šest meseci, participaciju za pregled neće plaćati.
Izdavanje elektronskih recepata za hronične bolesnike od oktobra se primenjuje u 30 domova zdravlja u Beogradu, a ova procedura trebalo bi da zaživi u celoj Vojvodini do kraja marta, a do kraja godine i u celoj zemlji.

M. M.