Energija za obrazovanje

– Ovde smo se okupili u najboljem mogućem sastavu da pokažemo koliko nam je važno i koliko nam je značajno ulaganje u obrazovanje. Nama je potrebno da imamo jako dobre studijske programe, kako bismo privukli i studente iz regiona kojima nije problem da studiraju na onom jeziku koji se ovde koristi, kao i sve one koji i dalje dolaze preko programa “Svet u Srbiji”, koji prvo godinu dana uče srpski – istakao je juče u Zrenjaninu ministar prosvete i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, prilikom otvaranja laboratorija za fiziku i hemiju – donacije kompanije NIS – Gasprom njeft.

Nove laboratorije, koje su smeštene u aneksu zgrade Tehničkog fakulteta, značajne su za region i predstavljaju primer dobre saradnje između univerzitetskih ustanova i privrede, rekao je dekan dr Milan Pavlović.

– Posle 42 godine postojanja Tehničkog fakulteta definitivno zaokružujemo jednu celinu vezanu za opremljenost i podršku nastavnom procesu u segmentu koji je dominantan. Laboratorije za fiziku i hemiju koje smo dobili mogu da budu primer svim ostalim visokoobrazovnim institucijama, a otvorena je zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije, sopstvenim ulaganjima, a uskoro ćemo zahvaljujući ulaganjima fonda za kapitalna ulaganja završiti i aneks zgrade – kazao je dekan zrenjaninskog Fakulteta podsećajući da saradnja sa kompanijom „NIS Gasprom njeft” traje od 2013.godine. Ova kompanija pomogla je i u kreiranju studijskog programa indrustrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa i to u saradnji sa Ministarstvom prosvete RS i Univerzitetom Uhta.

Kako je rekao zamenik direktora NIS-a Andrej Šibanov, stvaranje uslova za kvalitetno obrazovanje je osnovni preduslov za obezbeđivanje stručnog kadra, a mladi obrazovni ljudi su osnovna jedinica svakog uspešnog društva.

– Zato nastojimo da što većem broju obrazovnih institucija omogućimo adekvatne uslove za rad i učenje – kako otvaranjem savremenih laboratorija i učionica, tako i stipendiranjem najboljih studenata, ali i učešćem u programima osavremenjivanja postojećeg nastavnog plana i akreditovanjem novih studijskih programa – istakao je Šibanov.

Svečanom otvaranju su prisustvovali Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, rektor Novosadskog univerziteta prof. dr Dušan Nikolić, dekan Fakulteta prof. dr Milan Pavlović i zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov.

– Sada imamo 1.600 studenata i nisam zadovoljan tom brojkom. Želja mi je da imamo 5.000 studenata, da poboljšavamo uslove studiranja, da pomognemo i onim studentima koji ne mogu da se popnu stepenicama na sprat. Kažu da se mešamo u stvari koje nisu naša nadležnost. Hoćemo da se mešamo, hoćemo da svi studenti imaju obrazovanje, hoćemo da pomažemo razvoju ove visokoškolske ustanove, hoćemo da Zrenjanin bude univerzitetski grad – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić I

dodao da će ove godine ozbiljna sredstva biti uložena u Fakultet.

M.B.