EPARHIJA BANATSKA OBELEŽILA OSAM VEKOVA SAMOSTALNOSTI SPC: Uprkos nedećama i iskušenjima Crkva je opstala

Sinoćnjom svečanom akademijom i današnjom svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice sveštenstvo eparhije banatske obeležilo je osam vekova od samostalnosti – autokefalnosti Sprske pravoslavne crkve, najznačajnijeg događaja i istoriji srpske crkve i države. Svetu liturgiju predvodio je episkop banatski Nikanor uz sasluženje

umirovljenog episkopa mileševskog Filareta, umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija, episkopa budimskog Lukijana i episkopa osječko-poljskog Heruvima, mnogobrojnog sveštenstva i vernog naroda.

Zasluga za samostalnost pripada najvećem srpskom svetitelju, Svetom Savi, koji je bio prvi arhiepiskop i svetorodnoj lozi Nemanjića čiji je on izdanak.

O značaju ovog događaja govorio je u svojoj besedi vladika banatski Nikanor

-Dobijanje samostalnosti Srpske pravoslavne crkve od strane Carigradske patrijaršije velik je i važan datum u istoriji, a  zbio se pre osam stotina godina. Izdejstvovao ju je mudrošću svojom i blagodaću božijom Sveti Sava, arhipastir i duhovni vođa srpskog naroda kroz vekove. On je uvek prisutan u našem narodu jer ga slave, pamte i prizivaju u pomoć svi naraštaji. Njegova pomoć i molitve nisu napuštale Crkvu kroz svih osam vekova njenog trajanja. Crkva je doživljavala i teške trenutke, a imala je i periode radosti, a svaka radost je služba Bogu. Susretale su je tuge i iskušenja, kao što se to dešava i sa svima nama, ali molitvama Gospodu i  Svetom Savi odoleli smo svim nedaćama – rekao je episkop Nikanor.

 

M.Malbaški

Foto:Jovan Drndak Njegović

 

(Opširnije u štampanom izdanju)