ODRŽANA DRUGA NURDOROVA GALA VEČERA: Korak bliže ka novoj roditeljskoj kući

– Značaj roditeljskih kuća zaista je ogroman. NURDOR ima svoje roditeljske kuće, međutim Beogradu je neophodna još jedna jer je, nažalost, korisnika sve više, a kapaciteti su postali mali. Već više od godinu dana prikupljamo novac i sada smo na polovini potrebnog iznosa koji u celini iznosi oko milion evra. Sada imamo dovoljno da bi kupili plac koji nikako da pronađemo jer su placevi u Beogardu jako skupi ili su dosta udaljeni od bolnica. Uprkos svemu blizu smo cilja i samo zajedno možemo da ga ostavrimo – naglasila je Joland Korora, , predsednica Upravnog odbora NURDOR-a, na drugoj po redu Donatorskoj večeri, održanoj u petak u Hotelu „Vojvodina“ u organizaciji NURDOR-a. Tom prilikom prikupljeno je 1.300.000 dinara.

Biti solidaran i pružiti nesebičnu ljubav i podršku malim borcima koji biju bitku sa malignim oboljenjima, ali i njihovim roditeljima koji prolaze kroz težak period, glavna je poruka poslata sa druge po redu Donatorske večere. Cilj okupljanja velikog broja Zrenjaninaca ali i poznatih ličnosti bilo je prikupljanje novca za izgradnju još jedne roditeljske kuće u Beogradu u kojoj bi bili smešteni roditelji i mališani koji se leče u nekoj od prestoničkih klinika.

Svoj doprinos humanitarnoj večeri dali su Vladimir Grbić, proslavljeni odbojkaš, Srđan Dinčić, stend-up komičar, Zoran Kostić Cane, rok muzičar i pevač grupe ,,Partibrejkersiˮ, zatim Milan Đurđević, osnivač i vođa muzičke grupe ,,Neverne bebeˮ, Bojana Stamenov, pevačica. Pridružila im se i Olivera Skoko, istoričarka umetnosti, kustoskinja Narodnog muzeja i književnica, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, veliki broj poslovnih ljudi i privrednika, zatim volontera.

Joland Korora je navela da su poražavajući statistički podaci kada je u pitanju broj obolelih i smrtnost dece od malignih bolesti.

– Mi u Srbiji još uvek nemamo Nacionalni kancer registar za koji se borimo već duže vreme. Tada bismo znali pravu sliku. Za sada imamo približno tačne podatke, a to je da jedno dete dnevno oboli od malignih bolesti, a jedno dete nedeljno premine. Oko 350 novih slučajeva godišnje bude dijagnostifikovano. Puno je dece i iz Zrenjanina koja su se lečila u našim centrima. Večeras smo tu da se radujemo sa onima koji su pobedili, ali se sećamo i onih mališana, boraca koji su bitku izgubili – rekla je Korora.

Vladimir Grbić je drugi put za redom domaćin ove večeri i kako je sam rekao uvek će se odazvati.

‒ Podržavam od sveg srca ovakav vid akcija. Roditelji koji su u NURDOR-u su za mene veliki heroji. U trenucima očaja i svega kroz šta su prošli oni su smogli snage da se ujedine i druže i pomognu onima koji ulaze ili prolaze kroz istu ili sličnu priču. Želim da im pružim pomoć i podršku kako ne bi osetlili da su sami. Ovakve večeri su zaista nešto važno i humano, primer za sve nas. Ipak i ostale institucije moraju više da rade i daju veći doprinos u lečenju naših mališana – poručio je Vladimir Grbić.

 

M.Malbaški

Foto: NURDOR