EVROPSKA NOĆ MUZEJA U ZRENJANINU: Izložbe, predstave i kreativne radionice

Ovogodišnja manifestacija „Noć muzeja” biće održana u subotu, 18. maja, u terminu od 16 do 24 časa. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Narodnom muzeju, zrenjaninske ustanove kulture predstavile su svoje programske sadržaje.

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” tradicionalno učestvuje, te se i ove godine pridružuje „Noći muzeja” prigodnim programom.

Od 16 do 24 časa u knjižari Klub knjige održaće se Mini sajam, a cene svih izdanja biće niže od 20-50 odsto. Tokom trajanja manifestacije Dečje i Pozajamno odeljenje biće otvoreni za posetioce, a upis u biblioteku biće besplatan.

Od 18-19:30 na dečjem odeljenju organizovan je pogram za decu „Bibliotekari i stereotipi: radionica, film, likovna radionica”

– Pomenuta radionica se na zanimljiv način bavi vezom između knjiga, biblioteka i slobode. Deca će moći da saznaju šta su to stereotipi, a potom i da otkriju kakve stereotipne predstave postoje o bibliotekarima. Zrenjaninski bibliotekari će se predstaviti kroz autorski film „Knjiga je za tebe” koji je nastao u 2019. godini, po motivima knjige Jasminke Petrović „Na krilima knjige”. Nakon filma održaće se likovna radionica koju će voditi Tanja Graovac – rekla je Jelena Đorđević Perc zadužena za odnose sa javnošću u Biblioteci.

Na dečjem odeljenju od 21 do 24 časa biće emitovani odabrani inserti iz filmova u kojima se na stereotipan ili potpuno oprečan način prikazuju bibliotekari od „Neba nad Berlinom” sve do popularnog serijala „Igre prestola”

Narodno pozorište „Toša Jovanović” pokloniće publici predstavu „Nemam da platim i neću da platim” u režiji Darija Foa, koja počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan.

Izložba „Drugi grad” posvećena je istraživanju ambijentalnih prostora Zrenjanina na desnoj obali reke Begej, između dva mosta, osvojenih i zamišljenih kroz individualne priče studenata. Različitim scenskim intervencijama i akcijama, studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna sa Odseka za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, šetnjom pored reke vodiće publiku kroz zamišljeni drugi grad Zrenjanin i njegove uzbudljive imaginarne prostore. Izložba se raelizuje u saradnji sa Kulturnim centrom i Klubom „Alternativa”

U Savremenoj galeriji Zrenjanina 13. maja u 19 časova otvara se izložba

Hladni pogledi sedamdesetih vs vesele osamdesete” koja će kroz studijske izložbe, internet prezentacije i edukativne programe prikazati 24 slike prestavnika slikarstva hladnog pogleda sedamdesetih i postmodernističkog slikarstva osamdesetih godina 20 veka, koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije.

– Izložba prikazuje i suprostavlja različite stavove i shvatanja umetnika tokom ove dve decenije, oni su svojim radom uticali na formiranje umetničkih stavova i prodor novih tendencija u našoj sredini.

Autor izložbe je Sunčica Lambić Fenjčev viši kustos Savremene galerije, a izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin – rekla je Jelica Milivojev

Međunarodni dan muzeja i 15. Evropska noć muzeja počinju 18. maja od 18 časova, gde će posetiocima kroz interaktivne multimedijalne i internet prezentacije pored reprodukcija umetničkih dela i osnovnih kataloških podataka biti predstavljene opisi slika, biografije umetnika. Svaki posetilac će moći da prema svom interesovanju da izabere sadržaj koji mu odgovara i da se tako upozna sa kulturnim nasleđem Savremene galerije.

M.Malbaški