„EVROPSKA NOĆ MUZEJA” U ZRENjANINU, U SUBOTU, 21. MAJA

Šekspir pred vratima
Nizom izložbi, koncerata, radionica, poetskih druženja u Zrenjaninu će, u subotu, 21. maja, od 17 časova, do jedan čas nakon ponoći, biti održana trinaesta manifestacija „Evropska noć muzeja”. Organizatori su, osim Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv Zrenjanin i Osnovna i srednja škola „9. maj”.
U Atrijumu Muzeja su koncerti: Muzička kreativna radionica – Muzičko zabavište „Kolegijum” – 17 časova, Hor „Žene Mironosice” – 21 čas, BID bend – Gradski duvači orkestar – 22 časa.
U Malom salonu je u 19 časova koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković” – „Gitara među mozaicima”.
U Salonu su arheološke radionice za najmlađe – „Indijana Džons i lopatica”, od 17 do 19 časova, a od 19 do 21 čas „Obojimo prošlost”. U Malom salonu je radionica „Komadić, po komadić” Centra za decu i mlade „Maštalište”.
Kamerne postavke „Lužički Srbi i Banat u sklopu srednjovekovnih seoba”, i „Šta to beše zdravstvena kultura” biće postavljene u prizemlju, „Zapisi o stenama” u prolazu ka Atrijumu, „Hor Josif Marinković – prvaci sveta na prvom spratu, a na drugom „Dim iz naših lula”, „Šta je nama naš kombinat dao”, „Naše staklo – 170 godina od osnivanja prve fabrike stakla u Srbiji” i „Nekropola iz Sečnja”. Posetioci imaju priliku da vide i izložbu „KULTURA SEĆANjA: Ko ne pamti iznova proživljava” koja je otvorena u Salonu 9. maja, povodom Dana pobede nad fašizmom.
„Shakespeare ante portas” – „Šekspir pred vratima” – naziv je programa, povodom 400 godina od smrti slavnog pisca: Zrenjaninci i gosti čitaće njegove monologe i sonete na platou ispred zrenjaninske Biblioteke. Specijalna gošća večeri biće glumica Una Đelošević kojoj je poverena glavna uloga u „Romeu i Juliji”, čija je premijera u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” 15. oktobra. Tokom „Noći muzeja” u Savremenoj galeriji Zrenjanin posetioci imaju priliku da vide izložbu „60 godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvođanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka” koju je u ponedeljak, 16. maja, otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Od 17 do 19 časova ovde je radionica za decu – upoznavanje sa umetničkim delima i slikanje. Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković” Zrenjanin je u 20 časova.
U Izložbenom salonu „Konstantin Danil” Kulturnog centra Zrenjanina je izložba „Crteži na slobodi” koju su priredili Francuski institut i Courrier. Posvećena je slobodi izražavanja, radove potpisuje 50 svetskih karikaturista, a postavljena je prošlog petka, 13. maja.
U Izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin je izložba „Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda”, koju je otvorila Nada Boroš, istoričarka, 27. aprila. Ekskluzivitet izložbe čine neka od najekstravagantnijih i najskupljih domaćih odlikovanja posleratne Jugoslavije – Orden slobode, Orden jugoslovenske zvezde i Orden ratne zastave.
Učenici i nastavnici Osnovne i srednje škole „9. maj” otvoriće i u predstojećoj „Noći muzeja” vrata za umetnike, vršnjake i sugrađane da bi se družili, slikali i uživali u radovima nastalim u prethodnim inkluzivnim radionicama.
Branka Jajić