EVROPSKA REGULATIVA ZATVORILA SKELU KOD TARAŠA, PREKO TISE OSTALI HEKTARI NJIVA

Paori odsečeni od oranica čekaju rešenje

Prošle nedelje grupa poljoprivrednika iz Taraša okupila se na obali Tise kako bi izrazila nezadovoljstvo što je skela prestala da radi. Plovilo je sa sajle otkačeno prošle godine nakon jesenjih radova u polju, zbog čega je oko 100 poljoprivrednika iz Taraša izgubilo vezu sa nešto manje od 2.000 hektara oranica na bačkoj strani reke.
Zbog novog evropskog zakona o bezbednosti plovnog puta rekom Tisom, koji je nedavno stupio na snagu, Tisa je proglašena za međunarodni plovni put, pa taraška skela više neće moći da se pokreće preko čelične sajle. Sajla je položena u korito reke i po potrebi se diže, objašnjava Boža Marinkov, poljoprivrednik iz Taraša.
– Nakon četiri meseca naše pitanje nije rešeno. Uskoro nas očekuje sastanak sa zamenikom gradonačelnika, sa kojim sarađujemo od novembra, kako bismo zajedno došli do rešenja – kaže Marinkov.
Zbog blizine prolećnih radova taraški paori su predložili da se još ove godine dopusti rad skele po dosadašnjem principu, dok se ne dođe do adekvatnog rešenja koje bi im omogućilo da neometano obrađuju oranica.

GRAD RAZMATRA KUPOVINU BRODA
Najbolji rezultat daće, smatraju nadležni, brod koji bi vukao skelu.
– Dva i po miliona dinara na godišnjem nivou izdvajalo se za funkcionisanje skele. Grad u ovom trenutku razmatra dve mogućnosti, a to su kupovina broda ili iznajmljivanje broda sa posadom – navodi za Radio-televiziju Srbije Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.
Procenjeni troškovi za alternativne opcije su veliki, zbog čega su se poljoprivrednici odlučili da zajedno skupe oko milion dinara za ovu svrhu, ističe Marinkov. Ostatak troškova snosio bi Grad.
– U Evropskoj uniji postoje primeri skela koje rade na principu sajle koja je zakačena za stubove na obali i postavljena iznad vode, što bi za nas možda bilo i bolje rešenje od broda. Početna investicija bi bila veća, ali bismo imali dugoročno rešenje. Najbolje bi bilo da se izgradi most, ali to je u ovom trenutku neostvarivo – smatra Marinkov.

OKOLNI PUTEVI NISU ADEKVATNA OPCIJA
Prema rečima Marinkova, paore trenutno do njiva vodi put dug i do 45 kilometara. Vozeći se toliko traktorom je van svake pameti, smatra on, jer zahteva puno vremena i ostavlja malo prostora za obrađivanje oranica.
Asfaltiran put koji krunom nasipa spaja izletište „Babatovo” i Žabaljski most je zatvoren, zbog čega poljoprivrednici iz Taraša, objašnjava naš sagovornik, moraju da idu okolo, preko Elemira i aradačkog atara do mosta. Kada krene sezona, kaže Boža Marinkov, na oranice će se iz Taraša uputiti oko 50 traktora, za koje će dnevno biti potrebno 1.000 litara goriva kako bi stigli do njiva, što je veliki trošak.
– Problem su uski međumesni putevi, kao i potencijalni konvoj poljoprivrednih mašina na magistralnom putu kada krenu intenzivni prolećni radovi. Zbog širine pojedine mehanizacije, na mostu će morati da se stopira saobraćaj kako bi poljoprivrednici mogli da prođu – objašnjava taraški poljoprivrednik.
Na bačkoj strani nalazi se najkvalitetnija taraška zemlja, ističe Marinkov, dok je zemljište u banatskom delu za nekoliko klasa nižeg kvaliteta.
– U selu ima i dosta mladih poljoprivrednika. Ako izgubimo zemlju preko Tise, opstanak sela doveden je u opasnost – zaključuje naš sagovornik.

J. Šormaz

 

ZATVOREN MOST NA TISI KOD TITELA
Potrebna popravka
Perležani će narednih meseci, kako bi stigli do Titela ili Novog Sada, morati da idu obilaznim putevima, budući da će totalna obustava saobraćaja preko mosta kod Titela trajati od 1. aprila do 1. novembra, navode za naš list iz „Puteva Srbije”.
Kako objašnjavaju, pojavila su se oštećenja na konstrukciji mosta preko Tise kod Titela, te je neophodno pristupiti popravci ovog objekta.
– Planirano vreme za izvođenje radova je devet meseci s tim što bi prvih šest meseci bila totalna obustava saobraćaja, a preostala tri meseca bi se radovi izvodili uz odvijanje saobraćaja – obaveštavaju iz „Puteva Srbije”.
Od 30. novembra saobraćaj preko ovog mosta se odvijao samo sredinom, uz naizmenično propuštanje vozila, a bio je zabranjen prelaz vozilima nosivosti veće od 12 tona.
Perležani i meštani susednih sela u narednom periodu do Novog Sada ili Titela moraće da idu preko Zrenjanina, kako je predstavljeno na mapi „Puteva Srbije” o preusmerenju saobraćaja.

M. M.