EVROPSKO PRVENSTVO ZA KOŠARKAŠICE: Belgija trijumfovala u prvom meču u Zrenjaninu

U utakmici koja je otvorila takmičenje grupe D u našem gradu prilično ubedljivo slavila je Belgija protiv Rusije – 67:54 (16:19; 24:13; 13:15; 14:7). Od druge četvrtine košarkašice Belgije održavale su vođstvo, značajno ga uvećavši u završnici meča – u jednom momentu vodile su i sa 15 poena.

Meč je bio slabo posećen, jedna strana tribina bila je prazna, a kao i na parketu, i na tribinama su dominirali Belgijanci, brojniji i bučniji od ruskih navijača.

Ema Mejzman bila je najefikasnija igračica belgijske ekipe, postigla je najviše poena – 29, a takođe je ostvarila i najviše skokova (9).

Kod Ruskinja je najefikasnija bila Marina Vadjeva, koja je postigla najviše koševa (20) i ostvarila najviše skokova (11).

Belgija se smatra jednim od favorita za zlato, kako je uoči prvenstva izjavila i Marina Maljković. Najveće uspehe ostvarili su upravo poslednjih godina – osvojile su bronzu na Evropskom prvenstvu u Češkoj 2017. godine, a lane su bile četvrte na Svetskom šampionatu na Tenerifima, tako da nešto lošija 16. pozicija na FIBA rang listi od osmoplasirane Srbije – nije relevantan pokazatelj.

Ključnom igračicom tima smatra se Ema Mejzman, koja na poslednja dva takmičenja sa reprezentacijom izabrana u najbolju petorku turnira. Sa ekipom Ekaterinburga osvojila je ove sezone Evroligu, a prethodno je nastupala i za ženski NBA tim Vašington.

Kao ni reprezentacija Srbije, ni Ruskinje se nisu bile kvalifikovale za prošlogodišnje Svetsko prvenstvo, a poslednju medalju na nekom od velikih takmičenja osvojile su još 2011. godine. Mnoge članice tadašnjeg tima više ne igraju, a Rusiju u Zrenjaninu predvodi dvadesetjednogodišnja Marina Vadjeva, koja nastupa za ženski NBA tim Los Anđeles. U pitanju je ekipa čiji su nastupi uvek nepredvidivi, kako je nedavno izjavila Marina Maljković, ali koja je u pripremnom periodu uoči Evropskog prvenstva pobedila srpski tim.

M.Maričić

FOTO: Damir Petrović

AK-47“ ZA LIST „ZRENJANIN“

Utakmicu Belgije i Rusije je, sedeći osamljen i neopažen, pratio nekadašnji igrač CSKA, zatim NBA timova Jute, Minesote, Bruklina i Filadelfije, osvajač bronzane olimpijske medalje 2012. sa reprezentacijom Rusije – Andrej Kirilenko. Sada na funkciji predsednika Ruske košarkaške federacije, ljubazno je pristao da za naš list prokomentariše meč svoje reprezentacije i Belgije. – Dobra je utakmica, igra se žestoko i disciplinovano. Belgija je veoma napredovala u poslednje 3-4 godine, a Ema Mejzman igra kao Dirk Novicki! Srbija takođe ima dobar tim, prilično je teška grupa D – rekao je čuveni „AK-47“ (skraćenica upućuje na njegove inicijale, a naziv je i puške kalašnjikov koja je počela da se proizvodi u Iževsku u Sovjetskom savezu – rodnom mestu Andreja Kirilenka).

Andrej Kirilenko