„EVROPSKO SELO” NA TRGU SLOBODE SEDMI PUT: OKUPLJENE BROJNE ŠKOLE SA TERITORIJE GRADA ZRENJANINA NA JEDNOM MESTU

Raznobojno tkanje na mapi za budućnost

Trg slobode u Zrenjaninu je bio Evropa u malom, u četvrtak, 10. maja. U okviru tradicionalne manifestacije „Evropsko selo”, koje je u srcu Banata održano već sedmi put, predstavile su se osnovne škole – svaka u ulozi jedne od zemalja članica Evropske unije. Ideja je stigla iz Osnovne škole „Mladost”, u Tomaševcu, čiji je direktor, Slobodan Rakić, smislio da na ovaj način učenici bolje upoznaju evropske zemlje, tradiciju, kulturu i običaje, razmene znanja, ali i otvore šire mogućnosti putovanja u Evropu.
Svaka kućica na Trgu slobode je bila ovog maja jedna mala priča, koja podstiče na povezivanje, zbližavanje, toleranciju i negovanje različitosti…
A improvizovana pozornica na platou ispred Gradske kuće odjekivala je u ritmu evropskih igara, valcera, tanga, polke, sirtakija… Šarenilo nošnji, boje zastava, razdragani mališani koji su nudili posetiocima nacionalne specijalitete, od Grčke, do Holandije, od Italije, do Nemačke, sve se to slilo na Trg slobode u tkanje koje simboliše slobodu i ravnopravnost, pravo na drugačije, a jednako vredno.
Manifestacija je organizovana povodom Dan pobede nad fašizmom i Dana Evrope.
„Evropsko selo” su posetili predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije Vlade Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fonda za evropske poslove AP Vojvodine.
Za goste je priređen prijem u Gradskoj kući, a domaćin je bio gradonačelnik Čedomir Janjić.
Na prijemu su bili Mateja Norčič Štamcar, zamenica ambasadora EU Delegacije u Srbiji, Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, zemlje koja ove godine predsedava Evropskom unijom, Njegova ekselencija Anders Kristijan Hougard, ambasador Kraljevine Danske, Ana Rović, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije, Nebojša Vojnović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, kao i generalni direktor „Drekslermajera”, Mihael Vagner, nemačke kompanije koja je najveći poslodavac u regionu.
Sa gostima su razgovarali i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.
– Ovo je prelepa slika našeg grada i našeg trga, i ja se zahvaljujem ljudima koji su pokrenuli ovu manifestaciju pre sedam godina – rekao je gradonačelnik Janjić. – Sada je ovo postalo tradicija, jedinstvena u Srbiji.
Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, bio je drugi put na zrenjaninskom skupu posvećenom upoznavanju Evrope.
– I prošle godine sam bio i impresioniran sam aktivnostima grada i zainteresovanošću dece u školama za učešće na manifestaciji – rekao je ambasador Vlajkov. – Hteo bih da naglasim da je pitanje proširenja Unije stavljeno na dnevni red i mislim da je to značajno za Srbiju, da može da iskoristi ne samo one mogućnosti koji se tiču učlanjenja u EU, već pre svega one benefite koje mogu dobiti građani Srbije. Ova manifestacija je značajna i zbog boljeg informisanja dece i građana o Evropskoj uniji, o njenim institucijama, istoriji, vrednostima koje neguje.
„Evropsko selo” je otvorila Mateja Norčič Štamcar koja je uručila i prigodne nagrade pobednicima kviza o zemljama Evropske unije.
– Na mladima svet ostaje i njih je potrebno podržavati i edukovati da znaju kojem okruženju se njihova država približava, tako da je ova manifestacija, svakako, nešto čime se Zrenjanin može ponositi – rekla je Mateja Norčić Štamcar, izrazivši nadu da će Srbija postati članica Evropske unije za nekoliko godina.
Nebojša Vojnović je podsetio da je najveća vrednost ovog druženja što vodeću ulogu imaju mladi Zrenjaninci, koji „na taj način iskazuju svoju percepciju i zdrav odnos prema evropskoj budućnosti Srbije”.
Ističući značaj procesa evropskih integracija, Ana Rović je rekla da se na taj način otvara perspektiva za sve građane, a pre svega, mlade.
Prvo mesto u kvizu o Evropskoj uniji je osvojio Ozren Kostić.

Branka Jajić