„EVROPSKO SELO” NA TRGU SLOBODE SEDMI PUT: Zajedno na putu integracija

Trg slobode u Zrenjaninu je bio Evropa u malom. U okviru tradicionalne manifestacije „Evropsko selo“, koje je u srcu Banata održano već sedmi put, predstavile su se osnovne škole – svaka u ulozi jedne od zemalja članica Evropske unije. Ideja je stigla iz Osnovne škole u Tomaševcu, čiji je direktor Slobodan Rakić imao ideju da na ovaj način učenici bolje upoznaju evropske zemlje, razmene znanja, ali i otvore šire mogućnosti putovanja u Evropu.

EVROPSKO SELO (7)
Svaka kućica na Trgu slobode juče je bila jedna mala priča, koja podstiče na povezivanje, zbližavanje, toleranciju i negovanje različitosti… A improvizovana pozornica na platou ispred Gradske kuće odjekivala je u ritmu evropskih igara…
„Evropsko selo“ su posetili predstavnici ambasada članica Evropske unije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije Vlade Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fonda za evropske poslove AP Vojvodine.
Za goste je priređen prijem u Gradskoj kući, a domaćin je bio gradonačelnik Čedomir Janjić.

EVROPSKO SELO (22)

Na prijemu su bili Mateja Norčič Štamcar, zamenica ambasadora EU Delegacije u Srbiji, Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske, zemlje koja ove godine predsedava Evropskom unijom, Njegova ekselencija Anders Kristijan Hougard, ambasador Kraljevine Danske, Ana Rović, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije, Nebojša Vojnović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, kao i generalni direktor„Drekslermajera”, Mihael Vagner, nemačke kompanije koja je najveći poslodavac u regionu.

EVROPSKO SELO (1)

Sa gostima su razgovarali i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.
– Ovo je prelepa slika našeg grada i našeg trga, i ja se zahvaljujem ljudima koji su pokrenuli ovu manifestaciju pre sedam godina. Sada je ovo postalo tradicija, jedinstvena u Srbiji – rekao je gradonačelnik Janjić.

Njegova ekselencija Ratko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske je na zrenjaninskoj manifestaciji posvećenoj upoznavanju Evrope drugi put.

– I prošle godine sam bio i impresioniran sam aktivnostima grada i zainteresovanošću dece u školama za učešće na manifestaciji. Hteo bih da naglasim da je pitanje proširenja Unije stavljeno na dnevni red i mislim da je to značajno za Srbiju, da može da iskoristi ne samo one mogućnosti koji se tiču učlanjenja u EU, već pre svega one benefite koje mogu dobiti građani Srbije. Ova manifestacija je značajna i zbog boljeg informisanja dece i građana o Evropskoj uniji, o njenim institucijama, istoriji, vrednostima koje neguje. Čestitao bih gradonačelniku, gradu i školama koje su uključene u ovu manifestaciju – istakao je ambasador Vlajkov.

EVROPSKO SELO (12)
„Evropsko selo“ je otvorila Mateja Norčič Štamcar koja je uručila i prigodne nagrade pobednicima kviza o zemljama Evrospke unije.
– Na mladima svet ostaje i njih je potrebno podržavati i edukovati da znaju kojem okruženju se njihova država približava, tako da je ova manifestacija svakako nešto čime se Zrenjanin može ponositi – rekla je Mateja Norčić Štamcar, izrazivši nadu da će Srbija postati članica Evropske unije za nekoliko godina.

Prvo mesto u kvizu je osvojio Ozren Kostić.


Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak

EVROPSKO SELO (31)

EVROPSKO SELO (5)

EVROPSKO SELO (18)

EVROPSKO SELO (15)

EVROPSKO SELO (17)

EVROPSKO SELO (14)