Fabrika vode bez upotrebne dozvole?!

piše: Dalibor Bubnjević
Investitori postrojenja za prečišćavanje pitke vode nedavno su obavestili javnost o prekidu rada tzv. prečistača! Svoju odluku su opravdali time što „obećano odobrenje za rad postrojenja ni danas nije pristiglo od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo“. Građane i stručnu javnost je zbunila navedena konstatacija konzorcijuma, budući da im nije poznat institut „obećano odobrenje“. Većina ljudi živi u uverenju da nadležni državni organ donosi akt na bazi ispunjenja zakonom definisanih kriterija, a ne na osnovu obećanja.
Dodatno zbunjuje deo pomenutog saopštenja u kome se ističe da je do određenog momenta besplatno isporučivana voda u vrednosti nekoliko desetina hiljada evra?! Nejasno je zašto se profitno orijentisana grupa odlučila da radi u korist vlastite štete?! Poznata je izreka da „nema besplatnog ručka“, pa je opravdana bojazan kome će na kraju biti navedeni račun ispostavljen.
Konzorcijum nije bio naročito pričljiv ni po pitanju posedovanja upotrebne dozvole za objekat u kome je smešteno postrojenje. Naime, zakon kaže da građevinski objekat ne sme biti korišćen dok se ne pribavi navedeni dokument. Sledstveno navedenom, ne može raditi tzv. prečistač sve dok građevinski objekat ne stekne upotrebnu dozvolu.
Bilo kako bilo, u pravno uređenoj državi, u kojoj živimo, neprihvatljivo je da bilo ko vrši pritisak na administraciju, pravdajući vlastiti postupak višim interesom. Mnogi pravnici bi navedeno delanje čak okvalifikovali i kao nezakonito!