Palata Daun

piše: Ljiljana Bailović
Kineska „Panda” preselila se u glavnu zrenjaninsku ulicu, u nekadašnju Robnu kuću „Beograd”. U subotu je bilo svečano otvaranje: crveni baloni na ulazu, „živa muzika”, pokloni za posetioce – ali nisam primetila da ima povećane gužve. Pa, i nisu to prvi Kinezi koji su se doselili u sam centar grada. Ali eto, ne mogu a da ne primetim da su, posle „Dečjih snova” (na Žitnom trgu), Kinezi sad osvojili i drugi kultni toponim gradske trgovinske komunikacije: Robnu kuću „Beograd”, među starim Zrenjanincima možda još poznatiju kao „Na-ma” (skraćeno od „narodni magazin”).
Prema podacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, međutim, najstariji deo te zgrade ima i treći naziv: palata Daun – po imenu trgovca Juliusa (Đule) Dauna, koji ju je podigao krajem 19. veka. Kao reprezentativna građanska kuća iz vremena nastanka, palata Daun je deo naše najbolje graditeljske baštine i danas spada u spomenike kulture od velikog značaja. A nakon Drugog svetskog rata u njoj je bio „Narodni magazin” (gde su se, bar u prvoj godini slobode, snabdevali samo oni sa privilegovanim „tačkicama”, tj. robnim bonovima, jer nije bilo dovoljno robe za sve). Robna kuća „Beograd” postala je 1970. godine, baš kad je počela „zlatna decenija” jugoslovenskog socijalizma, te je Robna kuća uskoro dobila i novo krilo, građeno u duhu moderne arhitekture. Kad je, u opštem kolapsu Jugoslavije, na kraju 20. veka, Robna kuća „Beograd” propala, kupio ju je „Verano motors”. U početku je novi vlasnik obećavao da će joj vratiti stari sjaj, da će staro krilo biti restaurirano… Ali, nije. Palata Daun se i dalje urušava. Kažu da je „ušla u proces restitucije”. Radi samo noviji deo zgrade, gde su se uselili novi trgovački brendovi i marke – a neki se ubrzo i odselili, prešavši u izraelski „Aviv park”.
Jer, sa otvaranjem „Aviv parka” na izlasku iz grada, na Bagljašu, stigla je i nova moda kupovanja. Promenjena je čak i šema gradskog prevoza, e da bi se kupci lakše prebacili na periferiju, za brendovima. A u centar stižu Kinezi. Mada, to je u stvari globalna tendencija, Kinezi dolaze u centar sveta.