feljton: APOSTOLI URBANOG ZRENjANINA, HEROJI ZLATNOG DOBA ROKENROLA3

Kad tiska neman sisa rovca

Piše: Dragan Pavlov Zečević
Iz knjige „Zrenjaninski amarkord”, objavljene u izdanju Gradske biblioteke i Kulturnog centra, donosimo najzanimljivije odlomke

Taman je Šaca stigao na vreme. Cela ekipa je ušla u „Simplon ekspres”, a Šaca je kavez sa gušanom uglavio gore između torbi i kofera. Voz juri kroz Francusku. Pada noć, a „Simplon” šiba kroz švajcarske pa austriske Alpe. Svi spavaju u kupeu, a veliki crni gušan nešto nervozan, stalno šeta po kavezu i lupka, lupka. Neko od usnulih košarkaša se probudi i onako bunovan, otvori prozor, uze kavez sa engleskim gušanom i baci ga napolje u tamne austrijske Alpe, zatvori prozor i ponovo zaspa. Svi u kupeu su sada mirno spavali.
* * *
Poker je Šaca počeo da igra na dugim putovanjima, sa drugarima, dobijao, gubio, pa gubio. Onda je počeo u svojoj kući da igra poker sam samcat, u stvari sam protiv sebe. Tu je razmišljao i zaključio nešto vrlo bitno, a to je da u pokeru, kao i u životu, treba imati mere. Šaca je u velikim partijama znao da baci i jake karte, jer od jakih postoje i jače karte. Kaže da je Vojin Pižurica bio najjači pokeraš sa kojim je igrao.

Opširnije u štampanom izdanju