Fešta pobedila kafedžiju i saradnika

Piše: Dalibor Bubnjević

„Dani piva“ su preživeli mnogo toga za 37 godina. Najpre su nastali kao odsjaj u ogledalu minhenskog Oktoberfesta. Razvijali su se u duhu samoupravnog socijalizma. To nije bilo teško, budući da je u našem gradu uspešno radila „Zrenjaninska industrija piva“. Potom smo odlučili da uđemo u svet kapitalizma. Rezultat je bila propast Pivare. Otuda su mnogi smatrali da su obesmišljeni „Dani piva“. Zlo nikad ne ide samo, pa je tako bilo i sa našom manifestacijom. Preko noći ju je prekopirao jedan naš sugrađanin (potpomognut ovdašnjim kafedžijom). Za vreme bivšeg režima, beogradska fešta bila je idealna prilika za brojne kombinacije.
Sva sreća, pa nadležni nisu pogrešno (od)reagovali na navedene izazove. Neprincipijelno delanje nije u našem duhu, a ni (finansijskih) kapaciteta za to nemamo. Dapače, prethodnih godina je pažljivo razvijan brend svetkovine. Nije se odustalo od takmičenja u brzom ispijanju piva, kao ni od festivala folklora „Lala“. Program je dodatno oplemenjen sadržajima na prostoru nekadašnje pijace (Tiršova ulica) i u gradskoj bašti (pozorišne predstave).
Zrenjaninska filharmonija je produkt „Dana piva“. Legitimitet je dobila na ovoj manifestaciji, a vraća ga svojim sugrađanima kvalitetnim repertoarom. Kakva li su iznenađenja pripremili ove godine…