FESTIVAL DUVAČKIH ORKESTARA „BEGEJ FEST” PROSLAVIO DECENIJU POSTOJANJA

Mladi muzičari su sazreli i postali ambasadori kulture

Svaki početak je težak. Nije bilo lako ni nama kada smo pokretali našu, „begejsku, muzičku priču”. Ideja je bila da se skrene pažnja na „Gradski duvački orkestar” i da se mladi motivišu da što više sviraju ove instrumente.
Danas, deset godina kasnije, mogu slobodno da kažem da smo cilj ostvarili. Kvalitetnih muzičara je sve više, a muzika koju stvaraju je na izuzetno visokom nivou, ispričao je profesor Branislav Gagić, organizator Festivala duvačkih orkestara „Begej fest” i direktor Svetske asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE) za Srbiju.
Prema njegovim rečima, otkako traje „Begej fest” hiljade učesnika je posetilo naš grad, upoznalo se sa Zrenjanincima i ponelo najlepše uspomene. Kada bi se pravio spisak orkestara iz zemalja bivše Jugoslavije i Evrope, koji su učestvovali, on bi bio predugačak. Najeminentniji profesori održali su predavanja, koja sva ki put privuku pažnju stručne javnosti. Ove godine, kaže naš sagovornik, manifestacija je organizovana u malo izmenjenom obliku, ali dogodine planiraju da sve bude kao i pre.

MOJA DECA, MOJI DIVNI ĐACI
Gagić naglašava da je najviše ponosan na „Gradski duvački orkestar” i njegov sastavni deo „Diksilend bend”. Iz godine u godinu, na adrese ovih mladih, talentovanih i kreativnih ljudi stiže sve više nagrada, plaketa, zahvalnica.
– To su sve moja deca, moji divni đaci. Kako je rastao i razvijao se „Begej fest”, tako su i oni stasavali. Više sam nego ponosan šta su sve uradili. Svake godine pošalju najlepšu sliku iz našeg grada. Iako mladi, oni su postali naši ambasadori kulture. Izgradili su sebe, postali vrsni muzičari, imaju prijatelje u zemlji, ali i šire. Doprineli su tome da se Zrenjanin nađe na svetskoj mapi duvačkih orkestara. Zbog njih ovo sve i organizujem – dodaje naš sagovornik.
Ovogodišnji 10. „Begej fest” i osma WASBE konferencija trajali su od 10. do 12. decembra u Kulturnom centru. Čast da otvori Festival pripala je Orkestru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kojim diriguju Dragana Jovanović i kapetan Branko Milinković. Publika je imala priliku da čuje srpske i američke marševe, ali i tradicionalne numere. Zanimljiva je bila muzika iz filmova „Neretva”, „Sutjeska”, „Valter brani Sarajevo” i iz serije „Otpisani”.

FESTIVAL PONOS ZRENJANINA
Drugi festivalski dan obeležila je WASBE konferencija na kojoj su svoje stručno mišljenje razmenili profesori Jožef Čikota (Mađarska), Vaso Ristov (Makedonija), Branko Knežević (Republika Srpska/Bosna i Hercegovina), Valentina Kulinović (Crna Gora), Miro Saje (Slovenija) i Branislav Gagić (Srbija).
Predsednik dr Jožef Čikota pohvalio je decenijski rad prof. Gagića i Srednje muzičke škole „Josif Marinković”, koji ulažu ogromne napore da Festival opstane i da na pravi put izvedu kvalitetan duvački kadar. Za konferenciju u doba pandemije i ono što su učesnici prikazali dao je najviše ocene.
– Zrenjanin može da bude ponosan što ima jedan ovakav festival za koji zna svet. Orkestri su se predstavili najbolje što su mogli. Posebno pohvaljujem nastupe uživo. Oni koji nisu mogli da dođu poslali su video snimke. Uzeli smo u obzir da je bilo manje festivala i prostora da muzičari pokažu svoje umeće. Zato smo većini dali maksimalan broj bodova – objasnio je prof. dr Čikota, predsednik WASBE za Mađarsku i srednju i istočnu Evropu i profesor na Akademiji umetnosti u Segedinu.

NIKOLA I EMILIJANA DEO „DIKSILENDA”
Završnicu Festivala obeležili su nastupi orkestara i dodela nagrada. Žiri je doneo odluke o gran pri priznanjima, drugim i prvim mestima, od kojih je jedno otišlo u ruke „Diksilend benda”. Pojedini članovi preneli su svoje utiske i ispričali šta ih je zainteresovalo za različite instrumente.
Nikola Stojković svira klarinet i u ovim vodama je od 6. razreda osnovne škole. Dolazi iz muzičke porodice, a prve instrukcije dobio je od oca Vladimira Stojkovića, poznatog muzičara.
– Fali mi još jedan klarinet (smeh), jer je teško nadjačati dve trube i dva trombona – kaže mladi muzičar i dodaje: – „Diksilend bend” mi je puno toga doneo. Pamtim samo lepe stvari, druženje i pozitivna iskustva. Želim da se bavim dizajnom zvuka, a sviranje ću ostaviti, mada ga volim.
Emilijana Cukić je devojka koja se opredelila za trubu. Osim „Diksilend benda” članica je i popularnog orkestra „Frenk Sinatra”, koji vodi mladi dirigent i muzičar Đorđe Damjan.
– Truba je veoma interesantna. Još uvek imam dosta da učim, ali tu je profesor Slobodan Ćirić, koji ima odgovore na sva moja pitanja. Sviranje u „Diksilendu” samo još više doprinosi mom usavršavanju – ističe Emilijana.
Miroslava Malbaški