FOND „TODOR MANOJLOVIĆ“ PROGLASIO LAUREATA ZA 2018: Vladan Radovanović novi dobitnik prestižne nagrade

Vladan Radovanović, stvaralac na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze, dobitnik je nagrade Fonda „Todor Manojlović“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ za 2018. godinu, saopštio je danas u Gradskoj biblioteci žiri – Nenad Šaponja, pesnik, esejista kritičar, Petar Arbutina, književnik i kritičar, Gojko Tešić, profesor, književni istoričar, esejista i Vasa Pavković, književnik i književni kritičar.

Milan Bjelogrlić, Nenad Šaponja, Petar Arbutina i Gojko Tešić

Vladan Radovanović je rođen u Beogradu 1932. godine. Kompoziciju je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Sa još troje umetnika 1958. godine osniva umetničku grupu Mediala, koju napušta 1959. Učestvovao je u osnivanju Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999. Godine 1993. predlaže projekat i osniva otvorenu grupu SINTUM. Centralno mesto u poetici Vladana Radnovanovića zauzima sintezijska umeetnosti i u okviru nje vokovizuel. Radovanović je napisao preko 200 teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti.

„Nagrada za moderan umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“, dodeljuje 27. put i sastoji se od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke.

M.M.

Foto: Ivan Pančić

Opširnije u štampanom izdanju