SARADNJA: Tehnički fakultet I IKT klaster potpisali sporazum

Zrenjanin sve više postaje grad koji se prepoznaje po informacionim tehnologijama. Broj firmi u ovom sektoru je sve veći, a jedan od razloga što se nalaze upravo ovde jeste i taj što Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” obrazuje buduće kadrove. Studenti su tokom školovanja imali stručnu praksu u uglednim firmama koje se bave informacionim tehnologijama, mnogi su tu zaposleni, a neki su po diplomiranju osnovali sopstvene firme.

Objedinjavanje privrede i obrazovanja bio je jedan od razloga za potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između TF „Mihajlo Pupin” i Zrenjaninskog IKT klastera. Potpis su u utorak na dokument, prvi u ovoj godini, stavile prof. dr Dragica Radosav, dekanka Fakulteta i Biljana Manić Stojanov, IKT klaster. Potpisivanju dokumenta su prisustvovali i prof. dr Dijana Karuović i Dragan Vidaković, predsednik Skupštine IKT klastera.

– Značajno je što u gradu postoji IKT klaster kao savremeno organizovana asocijacija. Značajno je to što su u njemu objedinjeni svi koji se bave informacionim tehnologijama jer se na taj način stvaraju brojne pogodnosti za razvoj. Za nas je značajno i to što studenti obavljaju stručnu praksu pod mentorstvom stručnjaka. Veoma je važno što se zapošljavaju i što ostaju u gradu – rekla je dr Radosav.

Tehnički fakultet je počasni član klastera, a dr Dragica Radosav je naglasila da ova ustanova doprinosi obrazovanju kadrova – diplomiranih inženjera informacionih tehnologija sa različitim modulima, kao što je to i softversko inženjerstvo. Dragan Vidaković je naglasio da je vreme pokazalo da je IKT sektor deo privrede u kojem mladi vide svoju budućnost. Saradnja će obuhvatiti i zajednički rad na istraživačkim projektima, organizovanju predavanja, radionica, ali i promocija.

Koristićemo sve resurse, i članova i zajednice, da doprinesemo ostvarenju vizije a to je da se Zrenjanin razvija kao jedan od najboljih gradova za razvoj IT sektora i industrije uopšte – naglasio je Dragan Vidaković, inače jedan od osnivača Zrenjaninskog poslovnog kruga koji je od 2010. godine organizuje letnju stručnu praksu.-

– Vrata Fakulteta smo otvorili i za najmlađe sugrađane. Kroz razne manifestacije okupljamo decu iz osnovnih i srednjih škola na času programiranja. Đaci su prepoznali fakultet kao instituciju u kojoj mogu da dobiju instrukcije i besplatnu pomoć ukoliko im nešto zapne iz informacionih tehnologija. Mislim da je to pravi način saradnje sa najmlađima – istakla je dr Radosav.

M. B.

FOTO: STEFAN BABUŠKOV