FOTO-GALERIJA MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA: Već pet godina i naš grad se bori

U svetu godišnje od kancera oboli 160.000 dece, a 90.000 devojčica i dečaka izgubi bitku za opakom bolešću – jedan od njih je naš nekadašnji sugrađanin, mali Miloš Markov, koji je preminuo pre pet godina, kao šestoipogodišnjak. Njegova majka Milena Markov, koja je od tada aktivistkinja Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – NURDOR, danas je bila sa porodicom na platou ispred Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ kako bi, pod geslom „I ja se borim“, podržala sve one male heroje i njihove roditelje koji se i dalje bore.

Milena Markov je vinula zeleni balon u nebo, njeno lice su oblile suze, a poljubac je upućen put Novog Sada, tamo gde je, kako kaže, Miloš rođen i gde je izgubio bitku.

– Mi smo se borili zajedno sa Milošem, cela moja porodica je ulagala krajnju energiju i napore da zajedno sa Milošem pobedimo bolest, mnogi su nam pomagali, organizovani su humanitarni koncerti, ali je, nažalost, bolest nadjačala – kaže Milena Markov. – Mnoga deca koja su obolela od raka danas su zdrava, pobedivši bolest uz pomoć zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice. Ne smemo da gubimo nadu, nastavljamo borbu, jer smo zajedno jači i možemo mnogo da učinimo za decu obolelu od raka.

Već pet godina, upravo na inicijativu Milene Markov, u organizaciji NURDOR-a i zrenjaninske Biblioteke, naš grada obeležava Svetski dan dece obolele od raka.

– Naši sugrađani i ove godine pružaju punu podršku deci koja se bore za izlečenje od najteže bolesti. Svim srcem šaljemo im našu ljubav i poručujemo njihovim porodicama da nisu sami i da smo svi uz njih. Veliki zajednički uspeh postigli smo izgradnjom Dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, dalje nastavljamo da prikupljamo novac i za roditeljsku kuću u Beogradu – rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

I danas, na Sretenje, organizatori obeležavanja Svetskog dana dece obolele od raka, bili su NURDOR i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Program su pripremila zrenjaninska deca i učenici, uz pomoć vaspitača i nastavnika, šaljući snažnu podršku, iz srca, svojim vršnjacima i njihovim roditeljima koji se bore protiv bolesti koja uzima sve više maha u svetu i kod nas: Hor učenika prvih razreda Osnove škole „Petar Petrović Njegoš”, Kolorino stvaralaštvo, Muzičko zabavište „Sanjalice” Udruženja „Kolegijum”, Hor „Supernova”, Centar za očuvanje tradicionalne kulture COTK „Đerđef” – mlađa i starija dečja grupa i Muzički Euterpa studio (MES).

Učestvovali su i volonteri NURDOR-a i Crvenog krsta Zrenjanin, a pordšku su pružili i brojni sugrađani.

Gotovo svi koji su došli postali su deo NURDOR-ove humanitarne priče: slanjem SMS poruke na broj 1150, prilozima kojima su punili donatorske kutije, kupovinom nekog od artikala sa NURDOR-ovog štanda na platou ispred Biblioteke, priključivanjem volonterima…

Niste ni Vi zakasnili, drage kolege i koleginice, dragi čitaoci našeg portala: SMS porukama na broj 1150 ni slutiti ne možete koliko pomažate… Nažalost, svakog dana u Srbiji od raka oboli po jedno dete – godinje nam ova opaka bolet odnese celo jedno školsko odeljenje dece.

Branka Jajić

Foto: Jovan Njegović Drndak