FOTO-GALERIJA: Svetosavski bal humanitarnog karaktera

Ovogodišnji 20. jubilarni Svetosavski bal koji organizuje humanitarna organizacija ,,Svetosavlje” održan je sinoć u baroknoj sali gradske kuće. Po tradiciji protekao je u znaku sećanja na lik i delo najvećeg srpskog prosvetitelja, učitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ali i podsećanja na važan jubilej, 800 godina od autokefalnosti (samostalnosti) Srpske pravoslavne crkve koja je obeležila 2019. godinu. Bal je donatorskog karaktera, a sva prikupljena sredstva biće preusmerena u humanitarne svrhe.

Kum za ovu godinu bio je privrednik Nedeljko Stanić, vlasnik kompanije „Bomist”, koji je slavsku ružu predao preduzetniku Saši Bajiću, vlasniku firme ,,BS kompjuterˮ.

Obred rezanja slavskog kolača obavio je sveštenik Petar Ilić, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin i hora ,,Žene mironosiceˮ.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Čedomir Janjić sa suprugom, kao i ostali predstavnici lokalne samouprave.

Nisu zaboravljeni ni učesnici svetosavskih konkursa koje je ova organizacija priredila, a najboljima su dodeljene nagrade. Tema literarnog konkursa nosila je naziv ,,Sveti Savo, savet tražimˮ, a likovnog ,,Sveti Sava u mojoj školiˮ. Na adresu ,,Svetosavljaˮ pristigla su 263 likovna i 36 literarna rada. Prvu nagradu na litararnom konkursu osvojila je Katarina Imbronjev, učenica petog razreda OŠ ,,Boško Vrebalovˮ iz Melenaca, druga je pripala šestakinji Lenki Novaković, OŠ ,,Branko Ćopićˮ iz Lukićeva, a treća Pavlu Debelici, đaku šestog razreda OŠ ,,Jovan Jovanović Zmajˮ iz Zrenjanina.

Na likovnom konkursu najuspešniji je bio Mateja Erdeljan, učenik trećeg razreda OŠ ,,Jovan Jovanović Zmajˮ, druga je Nina Filipović, učenica trećeg razreda OŠ ,,Mladostˮ iz Tomaševca, dok je treći Vuk Vorkapić, đak četvrtog razreda OŠ „Žarko Zrenjaninˮ.

Osnovnim školama ,,Dr Boško Vrebalov”, iz Melenaca i ,,Dositej Obradovićˮ iz Zrenjanina, kao i srednjoj Elektrotehničkoj i građevinskoj školi ,,Nikola Teslaˮ uručene su ikone Svetog Save.

U programu su nastupili i članovi Kulturno-umetničkog društva „Pionir” koji su odigrali splet dvorskih igara, koje su se nekada igrale na svetosavskim balovima na bečkim i srpskim dvorovima. Predstavila su se i deca iz Melenaca koja svojm projektom ,,Srboljupčeˮ čuvaju i neguju duhovnost i tradiciju kojom ih uči veroučitelj i sveštenik, Jovan Veselinović, paroh melenački.

Nastupila je i vokalna solistkinja Milica Dosković.

Program su vodili učenici i stipendisti fonda ,,Svetosavljeˮ Danilo Ćirić, učenik Muzičke škole ,,Josif Marinkovićˮ i Kristina Bucu, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović