FOTO-UMETNIK IZ SOMBORA IŠTVAN VIRAG RAZGOVARAO SA ČLANOVIMA KLUBA „CD-13”

Krajnje je vreme za zaštitu fotografije

Lepo je što u Zrenjaninu postoji incijativa da se otvori muzej fotografije i velika je šteta što ovakva ustanova ne postoji u našoj zemlji, rekao je somborski fotograf Ištvan Virag, koji je nedavno bio gost i predavač Foto-kluba „CD-13”.
– Foto-savez Srbije čini dosta na spasavanju fotografskih fondova, ali su, nažalost, kolekcije mnogih sjajnih autora bespovratno izgubljene. To mora biti pouka za sve one kojima je baština i kultura jednog naroda i jedne države u oblasti fotografskog stvaralaštva na srcu jer je sada pet do dvanaest da se nešto učini – poručio je somborski fotograf.
Ištvan Virag je novinar u penziji, koji je fotografijom počeo da se bavi pre sedam godina.
Njegove slike su više puta nagrađivane, a priznanje je dobio i od svetske asocijacije za umetničku fotografiju.
– Oduvek je u meni postojao visok senzibilitet prema likovnoj umetnosti, ali sam tek u zrelom životnom dobu osetio potrebu da se i stvaralački izrazim – naglašava Virag.
Kako je u svom izlaganju Zrenjanincima istakao, umetnost u celini danas doživljava tužnu sudbinu.


– Bezgranična i besomučna privatizacija i komercijalizacija zahvatile su i oblast kulture i umetnosti. U svetu, uglavnom galerije diktiraju trendove i promovišu autore, te se bez ozbiljne investicije, zakupljenih termina i značajnih kontakata umetnici teško mogu probiti, pogotovo u materijalno i duhovno siromašnijim zemljama – navodi Ištvan Virag.
Danas je sve veći broj mladih koji se bave ili žele da se okušaju u svetu fotografije, a za njih Virag ima korisne savete – pre svega da potraže radove majstora umetničke fotografije Foto-saveza Srbije.
– Analiza njihovog rada je odlična škola. Mladima bih preporučio da se udube malo u istoriju umetnosti, da hrane time humus svoje podsvesti, pa ako imaju u sebi zrno talenta, iz tog humusa će izrasti vredno delo – objašnjava naš sagovornik.


Ištvan Virag ističe da foto klubovi u zemlji veoma domišljato koncipiraju svoj rad, te da se bave i edukacijom, u čemu ih Foto-savez Srbije podržava.
– Buđenje i osveženje u oblasti umetničke fotografije primetno je i u okolnim zemljama – Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji. Sve je više mladih autora. Nadam se, zajedno sa svojim kolegama, da će se taj trend nastaviti – kazao je Ištvan Virag. Predavanje je održano u sklopu redovnih aktivnostimi Foto-kluba „CD-13”, koji je ponovo osnovan 2012. godine sa idejom da okupi ljubitelje foto i video stvaralaštva. Alisa Junuzović

Alisa Junuzović